Deprem riski analizi ile Kuzey Anadolu fay hattında (Karadeniz bölgesi) istinat duvarları tasarımı
Design of retaining walls at the North Anatolian fault region (the Black Sea region) by earthquake risk analysis method
- Tez No: 128716
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJAT NURİ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz Bölgesi, probabilistik metotlar, deprem risk analizleri, istinat duvarları, yanal toprak basınçları, Black Sea Region, probabilistic methods, earthquake risk analysis, retaining walls, lateral earth pressures
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Deprem, bir doğal afettir ve kendine has özellikleri vardır. Günümüzde, depremin önceden tahmin edilebilmesi için yeterli imkanlar henüz mevcut değildir. Gelecekte meydana gelebilecek olan depremlerin de belirsiz olduğu bir gerçektir. Bununla beraber, geçmiş yıllarda meydana gelmiş olan depremlerin parametrelerinin probabilistik metotlar ile incelenmesi sonucunda, proje kriterlerini belirleyebilmek için, gelecekte meydana gelebilecek depremlerin karakteristiklerini takribi olarak tahmin edebilmek mümkün olabilir. Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesi'nde 1901-2000 yıllan arasındaki 100 sene içinde meydana gelen depremler gözönüne alınmış, Gumbel risk analizi ile, çeşitli risk olasılıkları ve episantr uzaklıkları için maksimum magnitüd, ivme, hız ve deplasman tahminleri yapılmıştır. Bu ivme değerleri Mononabe Okabe formülleri, 1998 Yeni Deprem Yönetmeliğinde kullanılmış ve istinat duvarlarında oluşacak toplam yanal toprak basınçlarının, risk olasılıkları, içsel sürtünme açılan, duvar yüksekliklikleri ve episantr uzaklıkları ile değişimleri grafikler halinde verilerek, grafiklerin yorumları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Earthquake is a disaster and has its own characteristics. It is not yet possible to determine/foresee the earthquakes before they happen. It is also certain that the earthquakes which may happen in the future are indefinite. However, in aim to determine the projects criterions, it could be possible to find out the characteristics of the possible future earthquakes approximately by considering the old earthquakes with probabilistic methods. In this study, the earthquakes in Black Sea Region which occurred between 1901 and 2000 are investigated. Maximum magnitude, acceleration, velocity and displacement forecasts are made for various risk probabilities and epicentre distances by means of Gumbel risk analysis. These acceleration values are used in Mononabe-Okabe formulas; New Earthquake Code 1998 and graphics are formed and explained by the comparison of the total lateral earth pressure with the risk probabilities, friction angles, retaining wall heights and epicentre distances.