Büyük açıklıklı sanayi yapılarının yapısal oluşumu ve Türkiye'de örnekler üzerinde irdelenmesi
Structural components and building process of the industrial buildings which have large spans and researches on the examples from Turkey
- Tez No: 128715
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAYÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Büyük açıklıklı sanayi yapılan, yapısal oluşum, yapım sistemi, seçime etki eden faktörler, Türkiye'de büyük açıklıklı sanayi yapılarına örnekler, Industrial buildings which have large spans, structural components, building systems, factors in selection process, samples of industrial buildings from Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET Büyük açıklıklı sanayi yapılan, batıda sanayi devrimiyle başlayan ve günümüze kadar devam eden gelişim süreci içinde, mimarlık ve mühendislik açısından, yapım sistemlerini zorlayan, yeni yapı ürünlerinin gelişimine öncülük eden ve yapı teknolojisinin gelişiminin gözlenebildiği, disiplinler arası ortak çalışmalarla yapılabilen yapılar olmuşlardır. Bu yapıların, geniş alanları örtebilmeleri, hızlı yapılmaları ve gelecekte büyüyebilme özelliklerine sahip olmaları gerekmektedir. Ağır çalışma şartlarına dayanımlı yapılmaları gereken ve maliyetleri yüksek olan bu yapıların, yapısal oluşumlarında, doğru kararların alınması, 2000'li yıllarda, gelişmekte olan Türkiye ekonomisi için oldukça önemlidir. Yapısal oluşum sürecinde, yanlış karaların verildiği durumlarda, düzeltilmesi çok zor ya da maliyeti yüksek yapısal hatalar yapılabilmektedir. Bu çalışmada, uygun yapısal kararların alınabilmesi için büyük açıklıklı sanayi yapılarının, yapısal öğeleri, yapım sistemleri ve yapısal oluşuma etki eden faktörler irdelenmiş ve Türkiye' den örnekler, yapısal olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The industrial buildings, which have large spans, have always been the configurations that have coerced the limits of construction systems. They have guided the developments of the new construction products in the period of progress which had begun with the industrial revolution and has endured until today. These buildings in which the evolution of construction technology can be observed in terms of architecture and engineering, can only be done within the interdisciplinary cooperative studies. Related with their characteristics, these buildings that are able to cover large areas, should be constructed rapidly and there should always be the possibility to expand them in the future. These buildings, which have high costs, should be produced resistant to the hard working conditions. It is very important to give the right decision in the selection process of the construction system of an industrial building for the developing Turkish economy in the 20s. Some structural mistakes that can be corrected very difficultly with high costs can be done in the selection process of the construction systems of the industrial buldings. In this study, in order to reach appropriate building systems, the structural components and the construction systems of the industrial buildings which have large spans, were examined. And for giving the right desicion in the selection process of the building systems, all the factors were searched on the examples from Turkey.