Alüminyum alaşımlarının sürekli levha dökümü
Continuous plate casting of aluminium alloys
- Tez No: 128726
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürekli döküm, Homojenizasyon Tane kabalaşması, Yapısal değişiklikler. vu, Continious casting, Homogenisation, Grain growth, Structural changes. VM
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bu çalışmada; sürekli döküm yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları, üretilen ürünlerin mekanik kimyasal ve fiziksel özellikleri, bu özelliklere etki eden parametreler, uygulanan ısıl işlemler ve bu işlemler sonucunda mikroyapıda meydana gelen değişiklikler, bu değişikliklerin ürün kalitesine olan etkileri araştırılmıştır. Bunlara ilave olarak, levha döküm tekniği ile sarılabilen ruloların doğrudan üretimi, ele alınmış ve katılaşma mekanizması hakkında incelemeler yapılmıştır.' Deneysel çalışmada; endüstride çok yaygın kullanım alanı olan 3003 Alaşımının ince levha dökümü, karekterizasyonu mekanik özellikleri, mikroyapısal özellikleri, sertlik, tane kabalaşması, homojenizasyonu ve mangan içeriğinin soğuk deformasyon tavlama özelliklerine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the advantages and disadvantages of continious casting process mechanical, chemical and physical properties of continiously cast products and the parameters affecting the properties, heat treatments applied to castings and heat treatment induced structural changes and their effects on product properties were all studied. Two plates of An Al-Mn alley (AA 3003) with low and high Mn contents were produced by a speed center machine and the solidification mechanism was investigated. Thin plates were subjected to structurel and property characterisation before and after homogenisation treatment. The reasons for the occarrence of abnormal grain growth associated with the homogenisation treatment were studied by using deformation anneal techniques and the effect of process and material parameters such as homogenisation time, homogenisation temperature and Mn content were also searched.