Erken Cumhuriyet Dönemi Anadolu kentinde bir modernleşme aracı olarak 'İstasyon Caddesi'nin incelenmesi: Ankara örneği
Studying the 'İstasyon Street' by means of modernization the Anatolian city in Early Republican Period: Ankara case
  1. Tez No: 128725
  2. Yazar: MELTEM ÖZTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İstasyon caddesi, Türkiye'de modernleşme, Demiryolu, Başkent Ankara, İstasyon caddesi, Türkiye'de modernleşme, Demiryolu, Başkent Ankara vı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Kent, modern toplumla birlikte varolur ve onun gelişiminde büyük rol oynar. Türkiye Cumhuriyet de kuruluş yıllarında yüklendiği tüm toplumsal, siyasi, kültürel hedefleri, kentsel alanda görünür kılma amacıyla Anadolu kentini hedef alan bir modernleşme hareketi içine girmiştir. Bu hareketin izlerini takip etmek ise donemin siyasi ve sosyal, resmi ve resmi olmayan tarihini olduğu kadar kentsel ve mimari tarihini de içeren bir yaklaşımla mümkündür. Bu çalışmada genelde, başlıca demiryolunun ulaştığı dört Anadolu kenti: Afyon, Konya, Eskişehir, Ankara ve özelde de başkent Ankara olmak üzere donemin kentsel analizleri“istasyon caddesi”kavramı üzerinden yapılmıştır,“istasyon caddesi”, kentsel oluşuma modernleşme bağlamında yaptığı ilk kentsel katkı dolayısıyla ve modernleşme politikaları ve uygulamalarının gündelik yaşamdaki izlerini de içeren çok keskin bir kentsel ön şema oluşturabilmemize olanak sağlar. Bu özellikleriyle“İstasyon caddesi”tezin kavramsal strüktürünün önemli bir parçasıdır.“Ankara”örneği ise başkent olma özelliği dolayısıyla devlet ve halkın kent mekanındaki karşılaşma biçimlerini çok yoğun olarak görmemize yarayan bir araç ve modernleşen Türkiye'nin ve Türk kentinin temel modeli olması dolayısıyla önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although city can only exist with the presence of society, it takes an active part in advance of society. Early Turkish Republic entered into a modernization movement with the aim of disclosing his social, political, and cutural goals into the anatolian city stage. The only possible way of following traces of the movement needs having architectural and urban history as well as the formal and informal or political and social ones. In this study, urban analysis of the period grounded on the concept of“istasyon caddesi”in that, Afyon, Eskişehir, Konya, and Ankara chosen as indicators of general railroad structure of Turkey; and capital city Ankara as a specific example.“İstasyon caddesi”is so important that, with the idea of modernization, it both donates the urban stage and gives way to schematize modernization policy and their applications within the everyday life of early republicans. And Ankara example is also important because of its being both the model and capital city of Turkey and its being a tool to reveal some forms of encountering between state and mass on the ground of pretentious and new urban fields.