Hidrolik sistemlerin elektrik analojisi
The Electrical analogy of hydraulic systems
  1. Tez No: 128727
  2. Yazar: ADİS DEĞİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik sistemler, elektriksel sistemler, analoji, devre, mühendislik, Hydraulic systems, electrical systems, analogy, circuit, engineering. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Hidrolik sistemlerde kullanılan elemanlar ve bunların elektrik sistemlerindeki analogları incelenmiştir. Hidrolik devrelerdeki elemanların özellikleri, seçim kriterleri belirtilmiş ve elektriksel devrelerde bu elemanların karşılıkları araştırılmıştır. Her iki sistemdeki temel parametreler tanımlanmış ve mukayese edilmiştir. Temel parametreler ve çalışma prensiplerinin ışığında hidrolik devrelerin elektrik devrelerindeki muadilleri çıkartılmıştır. Öncelikle elemanların tek başlarına yaptıkları iş açısından analoji kurulmuş, sonra da devrelerde gördükleri vazifeler incelenmiştir. Hidrolikteki temel elemanların elektrikte birer karşılığının bulunduğu ve elektriksel devre elemanlarının da seçiminde birtakım kriterlerin olduğu belirlenmiştir. Çeşitli devrelerde, yapılan, girdi ve çıktıları farklı gibi görünen hidrolik ve elektriksel elemanlar arasında benzerlik kurulmuş ve temel mühendislik bilgileri ışığında iki ayrı mühendislik dalı ortak bir paydada buluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Elements of hydraulic systems and their analogues at electrical systems are examined. Properties of hydraulic circuits' elements and their choosing criterions are pointed out and their equivalents in electrical circuits are investigated. Main parameters in both systems are defined and compared. According to main parameters and working principles, the equivalents of hydraulic circuits in electrical circuits are determined. First, the analogy is formed according to elements' independent working, then their tasks in circuits are examined. The existance of the equivalents of hydraulic elements in electrical circuits and some criterions at the choosing of electrical circuit elements is determined. In several circuits similarity is formed between hydraulic and electrical elements even their forms, inputs and outputs seem different and two different engineering branches are joined at a common point, under basic engineering knowledge.