Pazarlama yönetiminde sayısal karar modelleri ve uygulaması
Numerical decision models in marketing management and its application
- Tez No: 128733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama sistemi, pazarlama bileşenleri, karar alma, karar süreci, sayısal karar modelleri. x, Marketing system, marketing components, decision making, decision process, numerical decision models. XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Günümüzde rekabet ortamında bilgi gereksiniminin artması, ürünün yaşam süresinin kısalması, tutundurma ve dağıtan faaliyetlerinin gerekliliğinin zorunlu hale gelmesi ve pazarlama bütçelerinin giderek artmasıyla pazarlama yönetiminin karar mekanizmasının işleyişi yetersiz kalmaktadır. Pazarlama bileşenleri olarak bilinen ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma kararlarında yöneticinin uzman fikri yetersiz kalmaktadır. Daha bilimsel ve objektif sonuçlar veren matematiksel verilere dayanan karar modellerine ihtiyaç artmaktadır. Karar ağaçlan, Markov karar zinciri, oyun teorisi gibi karar modellerinin kullanımı pazarlama kararlarında daha başardı ve kesin sonuçlar vermekte ve rekabet ortamındaki risk ve belirsizlik faktörünü işletmeler açısından minimuma indirmektedir. Bu çalışmada, giriş bölümünde insanın, yaşamının her anında karar alma durumu ile karşı karşıya olduğuna ve pazarlama yönetimi gibi işletme sisteminin temel işlevi olan bölümünde karar alma durumunda riski, belirsizliği ve sübjektifliği ortadan kaldırmak amacıyla karar modellerinden yararlanılmasının gerekliliğine yer verilmiştir. İkinci bölümde, pazarlamanın doğuşuna, pazarlama ve pazarlama yönetimi kavramlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, pazarlama yönetimi bileşenleri olan ürün, dağıtım, tutundurma ve fiyat kavramları ayrıntılı olarak açıklanmışta. Dördüncü bölümde, pazarlama yönetimi ve karar süreci aşamalarına değinilmiştir. Beşinci bölümde, belirlilik, belirsizlik ve risk ortamında karar almada kullanılan sayısal karar modelleri anlatılmıştır. Altıncı bölümde, sayısal karar modellerinin pazarlama bileşenlerine uygulanması örneklerle açıklanmışta. Son bölümde, pazarlama departmanı incelenen Pireks A.Ş.'nin tamtam yapılmış ve işletmedeki pazarlama kararlarının aşamalarına değinilmiştir. Sonuç bölümünde ise, uygulamadan elde edilen bilgiler ışığında, genel değerlendirmeler yapılmış ve sonuçlar çıkarılmıştır,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our age today, in the competition environment, marketing management decision mechanism isn't enough because of increasing necessity of information, decreasing product's life, considering promotion and distrubition activities and increasing marketing budget. Manager's specialist ideas aren't enough in the decision of marketing components (product, promotion, distribution and price). For marketing decisions, use of decision models like decision trees, Markov decision chain and game theory make more successful results and in the competition environment, models decrease the risk factor of organization's decisions. In this study, in the introduction, decision making in people's life and in decision making the necessity of decision models for remove the risk, uncertainty and subjectiveness were discussed. In the second part, marketing and marketing management were defined. In the third part, marketing components (product, promotion, distribution and price) were explained in detail. In the fourth part, marketing management and decision process levels were determined. In the fifth part, use of decision models for marketing components were explained with examples, In the last part, Pireks A.Ş. was introduced and marketing department of Pireks A.Ş. was examined carefully. In the conclusion, general comments were made in the light of the information and results were given.