Eğrisel malzeme yapısına sahip kompozit şerit plakların zorlanmış titreşimi
Forced vibration of composite plate strips having curved material structure
  1. Tez No: 128732
  2. Yazar: FİLİZ AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER KÜTÜĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğrisellik, kompozit malzeme, doğal titreşim, zorlanmış titreşim, plak teorileri. vuı, Curved structure, composite material, natural vibration, forced vibration, plate theories. IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu çalışmada, eğrise l malzeme yapısına sahip kenarlarından basit mesnetli kompozit şerit- plağın zorlanmış titreşim denklemleri Akbarov ve Guz süreklilik teorisi çerçevesinde üçüncü mertebeden geliştirilmiş plak teorisi kullanılarak elde edilmiştir. Elastisite teorisinin kesin hareket denklemleri kullanılarak üçüncü mertebeden geliştirilmiş plak titreşim denklemleri ve bunlara ait uygun sınır koşulları çıkartılmıştır. Düzgün yaydı yük etkisindeki şerit-plağın zorlanmış titreşim denklemlerinin çözümünde Galerkin Yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmalarda şerit-plağın zorlanmış titreşim denklemlerinden yararlanarak şerit-plağın serbest (doğal) titreşim frekansları elde edilmeye çalışılmıştır. Sayısal sonuçların elde edilmesi için Fortran 77'de hazırlanan programlar kullanılmıştır. Elde edilen değerler literatürdekilerle karşılaştırılmıştır. Araştırmalarda şerit-plağın malzeme yapısındaki yerel eğriselliğin plağın moment ve kesme kuvvetine etkisi incelenmiştir. Levhalı kompozit malzemelerden meydana gelen şerit-plağın moment ve kesme kuvveti değerleri hazırlanan programlarla elde edilmiş ve diyagramları çizilmiştir. Yapılan incelemelerde moment ve kesme kuvveti diyagramlarında, eğriselliğin genliği olan e parametresinin yüksek değerlerinde (e=0.70) yerel eğriselliğin olduğu aralıkta bir bozukluk meydana geldiği görülmüştür. Ancak e parametresinin düşük değerlerinde (e=0.10) yerel eğriselliğin etkisinin bir bozukluğa neden olmadığı görülmüştür. Bunun dışında levhaların elastisite modülerinin oranı ve yerel eğriselliğin mevcut olduğu aralık değiştirilerek diyagramlarda yerel eğriselliğin etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, forced vibration equations of the simply supported composite plate-strip having curved material structure were obtained in the framework of Akbarov and Guz continuum theory by using third order refined plate theory. The exact motion equations of theory of elasticity were used to derive third order refined equations of motion and their appropriate boundary conditions. Galerkin Method was used in the solution of the forced vibration equations of the plate-strip subjected to an uniformly distributed load. In this investigation, natural vibration frequencies of the plate-strip were tried to be obtained by using its forced vibration equations. Computer codes prepared in the programming language Fortran-77 were used to get the numerical results. The effects of the local cravings in the plate-strip material structure on the moment and shear force were studied The numerical results of the moment and shear force of the plate-strip made of laminated composite materials were obtained by the prepared computer codes and then their diagrams were plotted. Defects in the moment and shear force diagrams of the plate-strip where the local curvings exist, were examined in the high values (e=0.70) of the parameter 8 which is the amplitude of tiie local curvings. However, it was seen that local curvings had little effect in the small values (e=0. 10) of the parameter e and no change was examined in the diagrams. Furthermore the effect of the local curvings on the diagrams was studied by changing the value of the elasticity modulus ratio of the laminates and the place of the local curvings.