Stereoselective nucleophilic addition to the norbornene double bond via bishomoconjugation
Norbornenin çifte bağına bishomokonjugeyşınla stereoselektif nukleofilik katılma
  1. Tez No: 12874
  2. Yazar: ZEKİ GAYRETLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUĞMAÇ SAYRAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: nucleophilic addition, bishomoconjugative addition, bishomoconjugative interaction. Scientific Code -.4050201 AroHim Sayısal Kodu, £050201 IV
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET NORBORNENİN CİFTE BA?INA BİSHOMOKONJUGEYŞINLA STEREOSELEKTİF NUKLEOFİLİK KATILMA GAYRETLİ, Zeki Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tugmac SAYRAÇ Şubat 1991, 47 sayfa Bu çalışmada, nukleof illerin endo-2-benzoil-5- norbornen'e (1) bishomokonjugatif katılması incelendi. Nukleof il olarak benzen, CN-.I- kullanıldı. Benzen 'in endo-2-benzoil-5-norbornenin çifte bağına Friedel-Craft reaksiyon şartlarında stereoselektif bishomoconjugatif katılması sonucu endo-5-benzoil-exo- 2-fenil-norbornen (27) elde edildi. Nukleofillerin norbornen halka sisteminin olefinik bağına sterioselektif olarak katılması için Lewis acidlerin katalizör olarak kullanılması ile karbonil grubunun reaktif karbokatyona dönüştürülmesi benzoil norbornenin olefinik bağı ile karbonil grubu arasındaki bishomokonjugatif etkileşimin daha kuvvetli olmasını sağlar. (1) in BF3_ ortaminda iyot anyonlari ile reaksiyonundanbishomokonjugatif katılma "ürünleri olan (28) and (29) elde edildi. Aynı reaksiyon şartlarında, CN- nukleofil olarak kullanıldığında, bishomokonjugatif katılma ürünleri elde edilemedi. Anahtar Kelimeler.- nukleofil jrtc katılma, bishomokonjugatif katılma, bishomokonjugatif etkileşim. Science Code :4050201 Anabilin Sayısal Kodu.. 4050201 VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STEREOSELECTIVE NUCLEOPHILIC ADDITION TO THE NORBORNENE DOUBLE BOND VIA BISHOMOCONJUGATION GAYRETLİ, Zeki M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Tuğmac SAYRAÇ February 1991,47 pages In this study, bishomoconjugative addition of nucleophiles to the doble bond of endo-2-benzoyl-5- norbornene (1) was attempted. Benzene, iodide, and cyanide, were used as nucleophiles. Stereoselective bishomoconjugative addition of benzene to the double bond of (1) yielded only one product (27) under Friedel-Crafts reaction condition. For this kind of stereoselective addition of nucleophiles, the activation of carbonyl group to create a reactive carbocation is necessary in order to provide powerful bishomoconjugative interaction between carbonyl group and olef inic double bond of ( 1 ). This is ensured by using Lewis acids. The reaction of (1) with I- in the presence of BF3 myielded (28), and (29) which were bishomoconjugative addition products of I-. However, when cyanide was used as nucleophile under similar reaction conditions, bishomoconjugative addition products did not obtain.