The Mechanistic aspects of the stereoregular polymerization of propylene oxide
- Tez No: 12875
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: polimetilalüminyum oksit, çözelti özellikleri, elektrik iletkenliği, iyon çiftleri, propilen oksit, stereoregüler polipropilen oksit, stereoelektif polimerizasyon, Poly(methylaluminum oxide), solution properties, elec trical conductivity, ion-pairs, propylene oxide, stereoregular poly (propylene ox ide), stereoelective polymerization
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
PROPILEN OKSITİN STEREOREGULER POLIMERLEŞMESININ MEKANİSTİK İNCELENMESİ OKTEM, Zeki Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bolümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi Prof.Dr.Kemal ALYÜRÜK 119 sayfa, Aralık 1990 ÖZET Bu çalışmada, polimetil alüminyum oksitlerin (PMAO) çözelti özellikleri incelenmiştir. PMAO 'nun dioksan çözeltisinde molekül başına altı Al içeren agregatlar oluşturduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, eter (dietil eter) çözeltisi içinde, PMAO kısmi olarak serbet iyonlara ayrışır. Bu çözeltilerin, gözlenen elektrik iletkenlikleri, çözelti durdukça, dengeye ulaşana kadar bir düşüş göstermiştir. Bu düşüş, serbest iyonların eter molekülleri ile oluşturdukları eter bağlanmış iyon çiftleriyle açıklanmıştır. Orijinal PMAO ve çözeltideki yüksek başlangıç iletkenliği, eter bağlanmış iyon çiftlerinden (40°C“de vakumda), eterin uçurulması ile geri kazanılmıştır. Bu bulgular ışığında, propilen oksitin stereoregüler polimerleşmesiyle ilgili mekanistik problemler, sistematik deneylerle incelenmiştir. Daha önce yapılan çalışmalarda ”inert“ olarak kabul edilen Me-Al bağlarının polimerizasyon sırasında oldukça aktif olduğu bulunmuştur. Ayrıca, polimerizasyon hızındaki düşme ile, metan oluşum hızının birbirleriyle ilişkili olduğu gösterilmiştir. viÇeşitli iyon tutucular ve değişik dielektrik sabiti olan çözücülerle, po- limerizasyonun iyonik yapısı incelenmiştir. Katalizöre çeşitli ”chiral" merkezlerin takılmasıyla stereoelektif poli- merizasyon denenmiştir. Propilen oksitin stereoregüler polimerizasyonunda, PMAO'nun iyonik fragmentlerinin değil de, iyon çiftlerinin veya monomer bağlı iyon çiftlerinin et ken olduğu gözlenmiştir. İyon çiftinin, katyonik fragmentinin gelen monomeri kordine ettiği ve büyüyen polimer zincirini taşıdığı ileri sürülmüştür. Mono- merin koordinasyonu değil de, monomerin eklenmesi, reaksiyonun hız belirleme basamağıdır. Bu da reaksiyonun zincir sonu denetim mekanizmasından kay naklanmaktadır. Stereoelektif polimerizasyonda ki başarısızlık, zincir sonu de netiminin başarısızlığıyla açıklanmıştır. Stereoregüler zincirdeki yapısal ve kon- figürasyonal düzensizliğe yol açan bu başarısızlık, pratikle uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
THE MECHANISTIC ASPECTS OF THE STEREO-REGULAR POLYMERIZATION OF PROPYLENE OXIDE ÖKTEM, Zeki Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Kemal ALYÜRÜK 119 pages, December 1990 ABSTRACT The dilute solution properties of poly(methylaluminum oxide)s, PMAO, were studied. It was found that PMAO formed aggregates containing six Al atoms per molecule, in dioxane solutions. However in ether (diethyl ether) solutions, PMAO partially dissociates into free ions. The observed electrical con ductivities of these solutions decayed by aging down to an equilibrium value. This is explained by the free ions being bound together to yield ether bound ion-pairs. The original PMAO and its high initial conductivity could be retrieved by driv ing off (by drying under vacuum at 40° C) the binding molecule (ether) from the ether bound ion-pairs. Under the light of these experimental data, the mechanistic problems concerning the stereoregular polymerization of propylene oxide were reexamined, by carrying out a series of systematic experiments. Me-Al bond, which was considered to be“inert”by previous authors, was found to be quite active during the polymerization process. It is shown that IVthe decay in the rate of polymerization and the rate. of methane formation are related to each other. By using several ion scavangers and solvents with different dielectric constants, ionic nature of polymerization was studied. Stereoelective polymerization was also attempted, with no success, by introducing several chiral centers to the catalyst. It was discussed that present results show neither one of the ionic fragments of the PMAO, but the ion-pairs or monomer bound ion-pairs are the responsible species for the stereoregular polymerization of propylene oxide. It was argued that the cationic fragment of the ion-pair, both coordinates incoming monomer and carries the growing polymer chain. The addition of monomer, but not the coordination of the monomer is the rate determining step of the pro cess. This is because of chain-end control nature of the process. The failure in attempted stereoelective polymerization is explained by the failure of chain-end control process. Since such failure would result in the formation of structural and configurational irregularities in otherwise stereoregular chain, which are found in actual practice.