Stereoselective nucleophilic addition to the olefinic double bond of endo-2-phenacyl-5-norbornene via trishomoconjugation
Endo-2-fenasil-5-norbornen olefinik çifte bağına trishomokonjugasyonla stereoselektif, nükleofilik katılma
- Tez No: 12872
- Danışmanlar: PROF.DR. TUĞMAÇ SAYRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Trishomoconjugatif etkileşim, nükleofilik katılma, stereoseleklfivity, olefinik çifte bağ, Trishomoconjugative interaction, nucleophilic addition, stereoselectivity, olefinic double bond. Scientific Code.- 4050201
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET ENDO-2-FENASIL-5-NORBORNEN OLEFINIK ÇİFTE BA?INA TRİSHOMOKON JUGASYONLA STEREOSELEKTİF, NÜKLEOFİLİK KATILMA DO?AN, Özdemir YÜksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğmaç SAYRAÇ Şubat 1991, 45 sayfa Bu çalışmada, literatürde bilinmeyen 2-fenasil-5- norbornen (1) sentezlendi ve bu maddenin olefinik çifte bağına“trishomoconjugasyonla”stereoselektif, nükleofilik katxlma reaksiyonları araştırıldı. (1) maddesinin sentezi için seçilen yol sahife 7' de gösterilmiştir. Trishomokonjugatif nükleofilik katılma reaksiyonlarında nükleofil olarak iyodür ve siyanür iyonları kullanıldı ve benzoil grubunun karbonili Lewis asit (QF3) kullanarak aktive edildi. iyodürün nükleofilik katılmasında iki ürün, 3 7 2-iyodo-4-hidroksi-4-fenil-trisiklo [4.2.1.0 " 3 nonan (29) ve 2-iyodo-5-fenasil norbornan (30) elde edildi. Her iki üründe iyodürün (1) maddesinin olefinik cifte bağınastereoselektif, trishomoconjugatif, nükleofilik katılmasıdır. Siyanür kullanıldığında, siyanürün (1) maddesinin karboniline nükleofilik katılması olan tek ürün, 5-siyano-5-fenil-4-okza-trisiklo[5.2.1.03,8] dekan (33) elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STEREOSELECTIVE NUCLEOPHILIC ADDITION TO THE OLEFINIC DOUBLE BOND OF ENDO-2-PHENACYL-5-NORBORNENE VIA TRISHOMOCONJUGATION DO?AN, özdemir M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Tuğmac SAYRAÇ February 1991, 45 pages In this study, 2-phenacyl-5-norbornene (1) which is not known in the literature was synthesized and streoselective nucleophilic addition reactions on this compound CI) via“trishomoconjugation”was investigated. Synthetic procedure which was chosen for the synthesis of (1) is given on page 7. In the trishomoconjugative nucleophilic addition reactions, iodide and cyanide ions were used as the nucleophiles and the carbonyl of the benzoyl group was activated by the. use of Lewis acid { BF3 ). In the nucleophilic addition of iodide two products, 3 7 2-iodo-4-hydroxy-4-phenyl-tricyclo[4.2.1.0“ ] nonane (29) and 2-iodo-5-phenacyl norbornane (30) were obtained. Both of 111the products are stereoselective, trishomoconjugative, nucleophilic addition of iodide to the olefinic double bond of compound ( 1 ). In the case of cyanide, only one product 3 8 5-cyano-5-phenyl-4-oxa-tricyclo[5.2”1.0 ' ] decane (33) was obtained. It is the nucleophilic addition of cyanide to the carbonyl of compound ( 1 ).