Elastik zemine oturan plakların sönümsüz serbest titreşimi ve stabilite analizi
Undamped free vibration and stability analysis of plates on elastic ground
  1. Tez No: 128744
  2. Yazar: YÜCEL SERKAN ÇİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar metodu, burkulma kriteri, frekans determinantı, elastik zemin, plaklar, Finite element method, buckling criterion, frequency determinant, elastic ground, plates. xi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Bu çalışmada, elastik zemine oturan izotrop plakların sönümsüz serbest titreşiminin dinamik analizi ve lineer stabilite analizi sonlu elemanlar yöntemiyle yapılmıştır. Çalışma hem dikdörtgen plaklar hemde dairesel plaklar için ayrı ayrı yapılmıştır. Dikdörtgen plaklar için her düğüm noktasında 3 tane deplasman parametresi olmak üzere bir elemanda 12 tane deplasman parametresi seçilmiştir Dairesel plaklarda konik kabuk kabuk elemandan yararlanılarak türetilmiştir. Konik kabuğun tepe açısına 2a ise, a = %/2 verilerek dairesel plağa geçilmiştir. Her düğüm noktasında 7 tane deplasman parametresi olmak üzere bir elemanda 28 tane deplasman parametresi seçilmiştir. İkinci bölümde, ince plak teorisi ve ikinci mertebe teorisi anlatılıp,genel olarak dikdörtgen ve dairesel plak denklemleri verilmiştir. Üçüncü bölümde, toplam potansiyel enerji ve toplam potansiyel enerjinin 2. varyasyonuyla stabilite probleminin çözümü anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, sonlu elemanlar metodu anlatılmıştır. Ayrıca sonlu elemanlar metodu kullanılarak dinamik analiz ve stabilite probleminin çözümü anlatılmıştır. Beşinci ve altıncı bölümlerde, dikdörtgen ve dairesel plakların sönümsüz serbest titreşiminin dinamik analizi ve stabilite probleminin çözümü gösterilmiştir. Yedinci bölümde kullanılan bilgisayar programı anlatılmıştır. Sekizinci bölümde dikdörtgen plaklar ve dairesel plaklar için örnekler çözülmüştür. Dokuzuncu bölümde ise sonuç olarak serbest titreşim ve zorlanmış titreşiminin beraber çözülmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, dynamic calculation of undamped free vibration and linear stability of isotropic thin plates on elastic ground has been calculated using finite element method. This work has been made for both rectangular plates and circular plates. For rectangular plates, 3 displacement parameters for each joint and 12 displacement parameters for each element has been choosen. For circular plates, invented from conic shell element. Vertex angle of conic shell 2a and a is equal to ît/2 and conic shell turned circular plate. 7 displacement parameters for each joint and 28 displacement parameters for each element has been choosen. In chapter two, thin plate theory and second degree assumption theory have been outlined. And generally plate equations have been given. In chapter three, the total of the second variation of potential energy has been used to solve the stability problem. In chapter four, finite element method has been explained generally, and has been solved in the problem of stability and dynamic analysis of undamped free vibration. In chapter five and chapter six, rectangular plates and circular paltes have been calculated undamped free vibration and linear stability by finite element method. In chapter seven, computer program has been explained generally. In chapter eight, examples have been solved rectangular plates and circular plates. In chapter nine, result of this work; free vibration and forced vibration problems have been solved together.