Toprak kaynaklı ısı pompaları dizaynı ve LPG'li ısıtma sistemleri ile tekno-ekonomik karşılaştırılması
The Design of ground source heat pumps and techno-economic comparison with LPG heating systems
- Tez No: 128745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: termodinamik çevrimler, konvansiyonel ısıtma, ısı pompası, toprak kaynaklı, sera gazları, fosil yakıtlar. XI, thermodynamic cycles, conventional heating, heat pump, ground source, greenhouse gases, fossil fuels. x
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Isı pompaları, ısı kaynaklarına ve termodinamik çevrimlere göre sınıflandırılmış ve İstanbul'da bir ev için toprak kaynaklı ısı pompası dizayn edilerek bütün basamaklar kısaca tanımlanmıştır. Bu ısı pompası uygulamasının, LPG'li konvansiyonel ısıtma sistemleriyle karşılaştırılmasından sonra sonuçlar ekonomik ve çevresel olarak incelenmiştir. Toprak kaynaklı ısı pompalarının kurulum maliyetleri yüksek olmasına rağmen, uzun vadede, enerji kaynaklan ve düşük bakım maliyetleri nedeniyle %14 daha ucuzdur. Konvansiyonel ısıtma sistemleri, atmosferde CO2, CH4 gibi sera gazlarına neden olmaktadır ve yüksek CO2 seviyeleri, iklim değişikliğiyle sonuçlanan ortalama sıcaklıkta önemli artışlara yol açmaktadır. Kyoto Protokolü, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için daha az sera gazı talebinde bulunmaktadır. Bu, fosil kaynaklı yakıtlarımızı daha dikkatli ve daha verimli kullanmak zorunda olduğumuz anlamına gelmektedir. Evsel ve endüstriyel ısı pompalarının kullanımı sonucu global CO2 emisyonunun %6'sı azaltılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heat pumps were classified according to their heat sources and thermodynamic cycles. Ground source heat pump was designed for a house that is in İstanbul and every step was briefly described. After the comparison of this heat pump application and conventional heating systems (with LPG), the consequences were examined as economical and environmental. Although the installation costs of ground source heat pumps are high, in the long term, they are % 14 cheaper because of low maintenance costs and their energy sources. Conventional heating systems induce greenhouse gases such as CO2 and CH4 in the atmosphere and high CO2 levels cause a significant increase in average temperature, resulting in climate change. The Kyoto Protocol demands less greenhouse gas emissions in order to reduce the consequences of the climate change. This means that we have to use fossil fuels carefully and more efficiently. The use of residential and industrial heat pumps can be reduced %6 of the global CO2 emissions.