Benzinli direkt püskürtmeli motorların geliştirilmesi
Development of gasoline direct injection engines
- Tez No: 128774
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik girdap enjektör, piston oyuğu, yukarı doğru dik emme portu. vu, Electromagnetic swirl injector, piston cavity, upright straight intake port. via
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bugüne kadar ileri sürülen direkt püskürtmeli benzinli motorların çeşitli karışım teşekkül kavramlarının önemli problemleri geniş motor çalışma aralıklarında bujide yeterli derecede karışım hazırlama zorluklarıdır. Mitsubishi tarafından ileri sürülen yanma kontrol teknolojileri bu problemler için çözümlerden biridir. Yuvarlanma hava hareketini oluşturmak için yukarı doğru dik emme portları, optimize edilmiş sprey dağılımını ve atomizasyonunu gerçekleştirmek için elektromanyetik girdap enjektör ve kademeli dolguyu devam ettirmek için kompakt piston oyuğu kullanılarak, tam yüklerde yüksek performansı gerçekleştirmek için homojen yanmayı elde etmek, kısmi yükler altında da yüksek termik verim için süper- fakir kademeli yanmayı başarmak mümkün olmuştur. Bu teknolojileri kullanan GDI (Benzinli Direkt Püskürtme) motor geliştirilmiştir. Kısmi yüklerde, %30' u aşan yakıt ekonomi iyileştirilmesi gerçekleştirildi. Yüksek yüklerde, buharlaşma gizli ısısı ile soğuyan hava volümetrik verimi arttırdığından ve oktan sayısı gereksinimim azalttığından yüksek bir sıkıştırma oranı olan s=12:l seçilebilmektedir. Sonuç olarak, performansta %10 luk bir artış gerçekleşmiştir. NOx emisyonu, fakir yanmalı motorların en önemli problemlerinden biri olarak düşünülmektedir. Bu problem yeni geliştirilen fakir-NOx katalist ve yüksek EGR toleranslı kademeli yanmanın doğal karakteristiği kullanılarak çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The major problems of the various mixture formation concepts for direct injection gasoline engines that have been proposed up to the present were caused by the difficulties of preparing the mixture with adequate strength at spark plug in wide range of engine operating conditions. Novel combustion control technologies proposed by Mitsubishi is one of the solution for these problems. By adopting upright straight intake port to generate air tumble, an electromagnetic swirl injector to realize optimized spray dispersion and atomization and a compact piston cavity to maintain change stratification, it has become possible to achieve super-lean stratified combustion to realize higher performance at full loads. GDI (Gasoline Direct Injection) engine adopting these technologies is developed. At partial loads, fuel economy improvement exceeding 30 % is reaized. At higher loads, since air cooling by the latent heat of vaporization increases volumetric efficiency and reduces the octane number requirement, a high compression ratio of 12 to 1 can be adopted. As a result, 1 0% increase in performance is realized. NOx emission had been considered as one of the most significant issues of lean burn engines. This problem is solved by using the inherent characteristics of stratified combustion of high EGR tolerance and by the newly developed lean-NOx catalyst.