Ülkemiz ileri teknoloji yapılarında üretim sorunları
Production problems of high-tech buildings in Turkey
  1. Tez No: 128773
  2. Yazar: ÖZLEM AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İleri teknoloji, inşaat, sektör, transfer, ar-ge vııı, High Technology, Construction, Sector, Transfer, Research & Development IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bugün dünya inşaat sektöründeki rekabet yarışında var olabilmek için teknolojinin önemli bir öğe olduğu bilinmektedir. Sektörün gelişmesi ve teknolojinin inşaat sürecindeki diğer olumlu yönlerinden yararlanma hedefi teknolojinin rolünü daha da yaşamsal kılmaktadır. Bu nedenle, dünyada ileri teknoloji konusundaki son yaklaşım ve uygulamalar, tasarımcılar için yol gösterici olmakla birlikte, firmaların 'gelecek ve değişim' temalı imajlarına da katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın ana sorunu, ileri teknoloji yapılarının Türkiye'de az olmasıdır. İnşaat sektörünün durumunu ortaya koymak ve ileri teknoloji içeren yapıların üretimi için önerilerde bulunmanın, sektörü sorgulamakla birlikte dünya üzerinde ve Türkiye'de yapılan ileri teknoloji üretimini irdelemenin büyük önem taşıdığı varsayılmaktadır. Bu çalışma; gelişmekte olan bir ülke olmanın sorunlarını olduğu kadar, yüksek teknolojiye ulaşma çabası içerisinde olmanın da zorluklarını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra politikacı gibi yasal düzenlemeleri yapanlara görevleri, mimar, mühendis ve müteahhitlerin de karşılaştığı bazı zorluklan ve bunlara karşı çözüm önerilerini tartışmaktadır. Bu sorunlar sektör ölçeğinden, yapım alanı ölçeğine inen bir yöntemle incelenmiştir. Dördüncü bölümde anlatılan sektör ölçeğindeki sorunlar içerisinde; ar-ge'nin rolü, teknoloji transferi, ülke ekonomik ve yasal sınırlamalarının yanında üniversite-sanayi işbirliğindeki uçurum incelenmiştir. Yapım alam ölçeğindeki sorunlar çerçevesini oluşturan beşinci bölüm ise; eğitimsiz işgücü, gelişmiş inşaat makineleri ve robotların eksikliği, ileri teknoloji yapılarının şantiyede üretim sorunları, amacına uygun malzeme sağlama ve yönetim sorunları ve en önemlisi olarak görülen Türk mimar ve mühendislerin ileri teknoloji ile yeni tanışmasının yarattığı sorunlar irdelenmiştir. Sonuçta, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, ağırlıklı olarak teknoloji transferine, teknoloji araştırma geliştirmesine, eğitime ve teknoloji politikalarına gerekli önem verilirse, ükenin ekonomik anlamda güçleneceği ve bu şekilde değerlendirilen birikimin ülkenin ilerlemesi için başka kanallara transferinin sağlanacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Well-managed technology is an instrument of survival against increasing global competition in the construction sector. It is central to the development of the sector and as global competition is increasingly technological, a technology strategy becomes more cruicial. That's why it is highly essential to state the latest high-tech approaches & applications worldwide which not only provide the venue for professional activities but also act as a symbol for the different companies, expressing ideas about the future and progress. The main problem of this study is that the total number of high-tech used projects in Turkey are very few in number. To indicate the situation in the construction sector in Turkey and suggest some solutions in high-tech building production, it's been presumed vital to investigate the situation of construction sector in Turkey, and state the high-tech construction worldwide with some of the examples of high-tech projects constructed in Turkey recently. This study defines the problems of being a developing country and at the same time trying to reach for high technology. It discusses some of the challenges and suggestions which face the policy makers as well as the architects, engineers & contractors on the construction site. In this study, the formulation of the main problems of the high-tech buildings is taken from the level of the sector to that of the construction site. Among the sector based problems, the study demonstrates the role of research & development, technology transfer and gap analysis in the industry & university relationship together with legal & economical limitations of the country. And on the high-tech building construction site, this study discusses the problems about the high-tech educated manpower & robotic hardware/machine, high-tech contraction site production, material supply & management and most important of all the problems of the Turkish architects & engineers, being inexperienced with high-tech construction. In conclusion, it's been decided that the developing countries like Turkey will gain more economical power and transfer the capital to other channels other than importation of technology only if the necessary importance is given to technology transfer, technology research & development, education and have a modern technology policy of her own. This study should be of interest to academicians especially in the 'construction, technology & management' professions as well as the students whose role is to deal with the problems, discussed in the study by taking the suggestions into consideration after graduation.