Anaerobik perdeli reaktör kullanılarak gerçek tekstil atıksularının renk giderim performansının değerlendirilmesi
Assessment of color removal performance of anaerobic baffeld reactor treating real textile wastewaters
- Tez No: 352084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEVSER CIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil atıksuyu, renk giderimi, KOİ giderimi, ozon, ikincil arıtım (ozonlama prosesi), Textile wastewater, color removal, ozone, COD removal, post- ozonation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tekstil endüstrisi atıksuları, dünya çapında ciddi kirlilik problemlerinin ana kaynaklarından biri olarak bilinmektedir. Özellikle çevreye toksik ve kalıcı etkilerinden dolayı, yüksek şekilde renkli atıksuların salınması ciddi çevresel problemler oluşturmakla birlikte bu durum halk sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Bu sebeple, birçok araştırmacı tekstil atıksularından renklerin giderilmesi konusunda araştırma yapmaktadır. Bu çalışmada renk içeren gerçek tekstil atıksularının anaerobik perdeli reaktör (APR) kullanılarak biyolojik olarak arıtılabilirliği ve reaktör çıkış suyuna uygulanan ozonlama prosesinin uygunluğu incelenmiştir. Çalışmada, 19 litre çalışma hacimli dört fazlı APR, ortalama 1000mg/L kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), yaklaşık RES 52m-1(λ436), 55m-1(λ525), 68m-1(λ620), yaklaşık 3500 Pt-Co renk içeren gerçek tekstil atıksuyu ile beslenmiş ve farklı işletme şartları altında değerlendirilmiştir. İlk olarak APR performansı üzerinde harici substrat olarak glikozun etkisi degerlendirilmiştir. Dış substratın eklenmesi ile ortalama 1500 ve 2000 mg/L giriş KOİ ye bağlı olarak, KOİ nin arttığında APR'nin daha iyi çalıştığı ve APR'nin KOİ ve renk giderim veriminin RES((λ436), (λ525), (λ620)), Pt-Co(λ465)), sırasıyla % 66,92 ve %73,06; 70,81; 74,16; 69,69'a ulaştığı görülmüştür. Ek olarak renk ve KOİ nin giderimini araştırmak için anaerobik arıtımı takip eden ozonlama işlemi uygulanmıştır. Yaklaşık olarak 75 dakika ozonlama süresinde, son ozonlama aracılığıyla toplam KOİ ve renk giderimi ((λ436), (λ525), (λ620), Pt-Co(λ465)) sırasıyla, % 41,8 ve % 82,85; % 94,78; % 99,2 ve % 68,55'e ulaşmıştır. Çalışmadan elde edilen bilimsel verilerin tekstil atık su arıtımı yapan tesislerde kullanılarak, arıtımın yapılmasına yardımcı olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The textile industry wastewaters are known as one of the main sources of severe pollution problems worldwide. Mainly because of toxic and permenant effects to environment, creating serious environmental problems as a result of discharging highly coloured wastewaters, it is closely related with the public health. Dispersement of colours in textile wastewaters pushed many researchers to study on this scope. In this study, biological treatment of coloured real textile wastewater using Anaerobic Buffled Reactor (ABR) and adequity of ozonation process for reactor effluent were investigated. In this study, four stage ABR with a working volume of 19 L was fed with real textile effluent containing chemical oxygen demand (COD) of about 1000mg/L, color of 52m-1(λ436), 55m-1(λ525), 68m-1(λ620), 3500 Pt-Co and assessed under varying operational conditions. Initially effect of glucose as external substrate on ABR performance was assessed. As a result of increasing influent COD by external substrate addition, corresponding to 1500 and 2000 mg/L, ABR performed better and, COD and color removal efficiency ((λ436), (λ525), (λ620), Pt-Co(λ465)) of the ABR reached to 66.92 % and 73.06; 70.81; 74.16; 69.69% respectively. Additionally, ozonation was applied after anaerobic treatment to investigate the removal of the color and COD. The overall COD and color removal efficiencies ((λ436), (λ525), (λ620), Pt-Co(λ465)) via post-ozonation were 41.8% and % 82.85; 94.78; 99.2 and 68.55 %, respectively for 75 minutes of ozonation duration. It is aimed to assist the plants for treatment of textile wastewater using the scientific data found out from the studies.