Reduction of losses in gas turbines using active and passive methods combination through CFD analyses and parametric investigation
CFD analizleri ve parametrik araştırma ile gaz türbinlerinde aktif ve pasif yöntemlerin birlikte kullanımıyla kayıpların azaltılması
  1. Tez No: 992055
  2. Yazar: NASSER CAN KASIMBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ALİ KAVURMACIOĞLU, PROF. DR. CENGİZ CAMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz türbini, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Sayısal akışkanlar dinamiği, Gas turbine, Computational fluid dynamics (HAD), Computational fluids dynamic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Eksenel türbinler, yüksek entalpiye sahip çalışma akışkanından enerji elde etmek amacıyla, akışkanın termal ve kinetik enerjisini dönen kanatlar aracılığıyla mekanik işe dönüştürmek için tasarlanmıştır. Her rotor kanadı, aerodinamik yüklenmeden kaynaklanan basınç farkı nedeniyle basınç ve emme yüzeyleri arasında bir basınç farkı yaşar; bu fark, tork üreterek rotorun dönme hareketini sürdürür. İdeal koşullarda, kanat kanalı içerisinden geçen akış, kanat geometrisiyle tanımlanmış düzenli üç boyutlu bir yol izlemelidir. Ancak, gerçek türbomakinalarda merkezkaç kuvvetleri ve termal genleşme nedeniyle rotorun gövdeye sürtünmesini önlemek için kanat ucu ile sabit dış gövde arasında belirli bir boşluk bırakılması gerekir. Genellikle kanat yüksekliğinin %0,5-2'si arasında değişen bu kaçınılmaz uç aralığı (tip gap), türbin kademesinin hem aerodinamik verimini hem de ısıl performansını önemli ölçüde etkiler. Küçük bir geometrik ölçekte olmasına rağmen, bu boşluk modern yüksek basınçlı türbinlerde yüksek yükleme ve Mach sayılarında ikincil kayıpların ve yerel ısı transferi artışlarının başlıca kaynağı haline gelir. Basınç ve emme yüzeyleri arasındaki basınç farkı, uç aralığından geçerek uç kaçak akışı (Tip Leakage Flow-TLF) olarak adlandırılan bir yan akışın oluşmasına neden olur. Bu akış, dar boşluktan geçerken hızlanır ve kanat ucunun hemen aşağısındaki ana akışla etkileşime girerek güçlü bir kayma tabakası oluşturur; bu tabaka zamanla Uç Kaçak Girdabı (Tip Leakage Vortex-TLV) adı verilen tutarlı bir döngüsel yapıya dönüşür. TLV, Kazıma Girdabı (SV), İkincil Köşe Girdabı (SCV) ve Geçiş Köşe Girdabı (PCV) gibi ikincil akış yapılarıyla etkileşime girerek emme yüzeyi ve gövde yakınlarında şiddetli karışma ve lokal akış ayrılmaları meydana getirir. Bu girdap yalnızca karışma kayıplarını ve tıkanma etkisini artırmakla kalmaz, aynı zamanda kanat ucu ve gövde üzerindeki yerel ısı transferini de yükselterek malzeme ömrünü azaltır. Ayrıca, TLV'nin zamana bağlı doğası, özellikle girdap çökmesi ve aşağı akıştaki kanatlarla etkileşimi, türbülans kinetik enerjisini ve basınç dalgalanmalarını artırarak kademe verimini ve yapısal dayanımı düşürür. Bu nedenle, uç kaçak akışının anlaşılması ve kontrol edilmesi, modern türbin tasarımının en kritik konularından biri haline gelmiştir. Son birkaç on yılda araştırmacılar ve tasarımcılar, uç kaçak kayıplarını azaltmak için çeşitli stratejiler geliştirmiştir. Bu yöntemler genel olarak pasif ve aktif kontrol teknikleri olarak sınıflandırılır. Pasif yöntemler, dış enerji gerektirmeyen ve kanat ucu veya gövde geometrisinde yapılan değişikliklerle yerel akış alanını yönlendirmeyi amaçlayan tasarım yaklaşımlarıdır. Bunlar arasında en yaygın olanı squealer uç tasarımıdır. Bu yapı, kanat ucunda basınç ve/veya emme tarafında yer alan ince kenarlarla çevrili bir oyuk içerir. Bu geometri, oyuk içindeki statik basıncı düşürerek boşluktan geçen akışın itici basınç farkını azaltır ve kaçak akışın momentumunu zayıflatır. Sadece basınç veya emme tarafında kenar bulunan kısmi squealer tasarımları ise aerodinamik kazanç ve üretilebilirlik arasında denge kurmayı hedefler. Diğer pasif yöntemler arasında, ana TLV'ye karşı etkili karşı girdaplar oluşturan kanat ucu kanatçıkları (winglet tips), akışı kendi içinde sirküle eden oyuk (cavity) uçlar ve akış yolunu kontrol etmek için gövde şekillendirme (casing contouring) teknikleri yer alır. Bu pasif düzenlemeler, sisteme karmaşıklık eklemeden genellikle %0.5-1.5 arası kademe verim artışı sağlayabilir. Buna karşın, aktif kontrol yöntemleri, akış alanını doğrudan etkilemek için dış enerji girişi veya aktif akış manipülasyonu gerektiren yaklaşımlardır. Gövde jet enjeksiyonu, kanat ucu üfleme, kanat ucu emişi ve plazma aktüatörleri bu gruba örnek gösterilebilir. Bunlar arasında, gövdeye yerleştirilen çoklu deliklerden hava jetlerinin verilmesiyle gerçekleştirilen gövde enjeksiyonu, kaçak akışın basınç farkına dayalı hareketini bastırmada en etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkmıştır. Uygun seçilmiş üfleme açıları ve üfleme oranları, aerodinamik bir bariyer oluşturarak TLV'nin gelişimini zayıflatır ve kanat ucu üzerindeki basınç dağılımını iyileştirir. Ayrıca darbeli (pulsed) veya sentetik jetler, TLV'nin zamana bağlı davranışını kontrol ederek girdap çökmesini geciktirir ve türbülans kinetik enerjisini azaltır. Ancak aktif yöntemler genellikle yüksek kontrol hassasiyeti sunmalarına rağmen tasarım karmaşıklığı, enerji tüketimi ve soğutma entegrasyonu gibi dezavantajlar doğurur. Bu nedenle, pasif ve aktif yöntemler arasındaki seçim, veya bunların hibrit kombinasyonu, türbinin hedeflenen performans önceliklerine, üretim uygunluğuna ve ısıl yük koşullarına bağlıdır. Bu çalışma, yüksek basınçlı eksenel türbinlerde uç kaçak kayıplarının azaltılmasını, pasif ve aktif yöntemlerin birlikte uygulanmasıyla incelemiştir. Literatürde bu yaklaşımlar genellikle ayrı ayrı değerlendirilmiş olsa da, bu çalışmada her iki yöntemin aerodinamik ve ısıl etkileri aynı sayısal koşullar altında bütüncül biçimde analiz edilmiştir. Çalışmada, squealer tipi kanat ucu geometrileri ve gövde havası enjeksiyon sistemleri entegre edilerek uç bölgesindeki akış davranışına olan etkileri incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, geometrik değişiklikler ve akış aktüasyonu sonucunda Uç Kaçak Vorteksi (TLV), Sıyırma Vorteksi (SV), İkincil Köşe Vorteksi (SCV) ve Göbek Köşe Vorteksi (PCV) gibi girdap yapılarının nasıl değiştiğini ve bunun kademe verimi ile ısıl davranış üzerindeki etkilerini detaylı biçimde ortaya koymaktır. Bu hedef doğrultusunda, doğrulanmış hesaplamalı modeller üzerinden geniş kapsamlı bir sayısal çalışma yürütülmüş; basitleştirilmiş referans türbinden başlanarak, endüstriyel uygulamalara karşılık gelen karmaşık geometrilere doğru ilerlenmiştir. İlk aşamada, herhangi bir kaçak kontrolü uygulanmamış temel türbin modeli analiz edilerek uç kaçak yapılarının ve aerodinamik kayıpların temel karakteristiği ortaya konmuştur. Sonrasında pasif ve aktif stratejiler adım adım uygulanmış; tam squealer, emme yüzeyi squealer, basma yüzeyi squealer uç tasarımlarının yanı sıra çeşitli gövde enjeksiyonu konfigürasyonları değerlendirilmiştir. Bu simülasyonların sonuçları sistematik olarak karşılaştırılmış ve hem aerodinamik kayıpları hem de yerel ısı transferini en aza indiren en verimli tasarım belirlenmiştir. Böylece, alandaki gelecekteki deneysel ve sayısal araştırmalar için güçlü bir temel oluşturulmuştur. Sayısal yöntem, literatürde iyi belgelenmiş bir deneysel türbin kaskatı kullanılarak doğrulanmıştır. Pennsylvania State University Axial Flow Turbine Research Facility (AFTRF) rotor geometrisi ICEM-CFD ve TurboGrid yazılımlarıyla modellenmiş ve doğrulama için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, rotor kanadı üzerindeki toplam basınç katsayısı dağılımları ve NGV çıkış düzleminde ölçülen hız bileşenleriyle karşılaştırılarak hesaplamalı yaklaşımın güvenilirliği ve doğruluğu teyit edilmiştir. Tüm CFD çalışmaları Ansys CFX kullanılarak gerçekleştirilmiş; üç boyutlu, sıkıştırılamaz ve viskoz akış çözümleri Reynolds Ortalaması Alınmış Navier-Stokes (RANS) ve Zamana Bağlı Reynolds Ortalaması Alınmış Navier-Stokes (URANS) denklem setleri üzerinden yürütülmüştür. Uç bölgesinde gerçekleşen ayrılma ve vorteks etkileşimlerini doğru şekilde yakalama kabiliyeti nedeniyle k-ω SST türbülans modeli tercih edilmiştir. Geçici analizlerde rotor-stator etkileşimlerini ve vorteks gelişimini yüksek zamansal doğrulukla çözümlemek amacıyla CFX'in Stage metodolojisi kullanılmıştır. Ayrıntılı geometri oluşturma için ICEM-CFD, kanat kanalı ağları için ise TurboGrid kullanılarak yüksek ortogonallik ve düşük eğrilik sağlayan yapılandırılmış ağlar elde edilmiştir. Ağ bağımsızlığı ve zaman adımı hassasiyet analizleri yapılarak sayısal tutarlılık güvence altına alınmıştır. Sınır şartları, literatürdeki deneysel çalışmalara uygun şekilde; girişte toplam basınç ve sıcaklık, çıkışta kütlesel debi ve çalışma noktasına karşılık gelen dönme hızı olacak şekilde uygulanmıştır. Doğrulamanın ardından çalışma, temel ve oyuk uç (recessed tip) tasarımlardaki uç kaçak mekanizmasının araştırılmasıyla devam etmiştir. Squealer boyutları, yükseklik, genişlik ve uzunluk, literatürde optimal tasarımlar olarak tanımlanan kanal squealer, emme yüzeyi squealer ve basma yüzeyi squealer çalışmalarından alınmıştır. Her bir squealer konfigürasyonu ICEM-CFD'de ayrı olarak modellenmiş ve ana kanat geometrisine arayüz bölgeleri üzerinden entegre edilmiştir. Bu yaklaşım, yüksek kaliteli ve tamamen yapılandırılmış ağ oluşturulmasına olanak sağlamış ve arayüz bölgelerinde ağ sürekliliği korunmuştur. Daha sonra enjeksiyon parametreleri üzerine kapsamlı bir parametrik inceleme gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, aktif akış kontrolü etkilerini değerlendirebilmek için gövde enjeksiyon sistemi entegre edilmiştir. Beş temel parametre tanımlanmıştır: enjeksiyon noktası sayısı (7, 11, 15), eksenel konum (0.3, 0.5, 0.7), enjeksiyon açısı (30°, 50°), üfleme oranı (1.22, 1.85) ve delik çapı (0.7 mm, 1.0 mm). Bu parametrelerin tüm kombinasyonları 72 adet zamana bağlı simülasyon oluşturmuş ve her değişkenin aerodinamik etkisi sistematik olarak araştırılmıştır. Her bir durumda, enjeksiyon jetleri ile uç kaçak vorteksinin etkileşimini doğru şekilde çözümlemek için akışın tam olarak gelişmesine yetecek kadar periyot simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Analizler, gövde enjeksiyonunun uç kaçak akışının momentumunu etkin şekilde azalttığını ve TLV'nin sarmalanma (roll-up) sürecini geciktirdiğini göstermiştir. Bu durum, uç ve göstermek duvar bölgelerinde türbülans kinetik enerjisinde belirgin düşüşlere yol açmıştır. Tüm konfigürasyonlar arasında belirli delik sayısı, konum ve üfleme oranı kombinasyonları, hem toplamdan toplama verimde hem de uç bölgesi ısı transferinde kayda değer iyileşmeler sağlamıştır. En iyi enjeksiyon konfigürasyonu belirlendikten sonra, bu düzenleme üç farklı squealer uç tasarımına uygulanmış ve pasif–aktif kontrol yöntemlerinin birleşik etkileri akış yapısı, vorteks dinamiği ve kademe performansı açısından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Sonuçlar, enjeksiyonla azalan kaçak akışı momentumu ile squealer boşluğunun yönlendirdiği akış yolunun etkileşiminin, uç bölgesinde daha kararlı bir akış alanı oluşturduğunu ve ikincil kayıpları ile zamana bağlı vorteks etkileşimlerini önemli ölçüde azalttığını net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu çalışma, pasif uç modifikasyonları ile aktif gövde enjeksiyonunun birlikte değerlendirildiği en kapsamlı CFD tabanlı araştırmalardan birini literatüre kazandırmaktadır. Önceki çalışmalar genellikle bu yöntemleri ayrı ayrı ele alırken, bu çalışma her iki yaklaşımın birleşik etkisini bütüncül biçimde ortaya koymuştur. Bir referans türbin ile gerçekleştirilen sistematik doğrulama ve tam yapılandırılmış ağlarla yapılan zamana bağlı analizler, sonuçların güvenilirliğini artırmıştır. Sonuçlar, squealer tipi uç geometrilerinin en iyi gövde hava enjeksiyonu ile birleştirilmesinin, yalnızca aerodinamik kayıpları azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kanat ucu ve gövde üzerindeki ısıl yükü de düşürdüğünü, dolayısıyla yüksek verimli yeni nesil türbin tasarımları için umut verici bir hibrit yaklaşım sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Axial turbines are designed to extract energy from the high-enthalpy working fluid by converting its thermal and kinetic energy into mechanical work through rotating blades. Each rotor blade experiences a pressure difference between its pressure and suction surfaces due to aerodynamic loading, which generates torque and sustains the rotational motion. Ideally, the flow passing through the blade passage should follow an organized, three-dimensional path defined by the blade geometry. However, in real turbomachinery, mechanical and thermal constraints require a finite clearance between the blade tip and the stationary casing to prevent physical rubbing caused by centrifugal and thermal expansion of the rotor. This unavoidable tip gap, typically ranging from 0.5% to 2% of the blade span, plays a critical role in determining both the aerodynamic efficiency and thermal performance of the turbine stage. Despite its small physical size, the tip gap plays a dominant role in generating secondary flow losses and intensifying heat transfer in the vicinity of the blade tip. This effect becomes even more pronounced in contemporary high-pressure turbine stages, where both aerodynamic loading and Mach numbers are elevated. The presence of a pressure difference between the pressure and suction sides of the blade drives a cross-flow through the tip clearance, forming what is known as the tip leakage flow (TLF). As the flow passes through this narrow gap, it accelerates and interacts with the main passage flow downstream of the tip, creating a strong shear layer that rolls up into a coherent vortex structure known as the Tip Leakage Vortex (TLV). This vortex induces complex secondary flow interactions with the Scraping Vortex (SV), Secondary Corner Vortex (SCV), and Passage Corner Vortex (PCV), leading to intense mixing and local flow separation near the suction-side corner and endwall. The TLV not only causes a direct aerodynamic penalty through increased mixing loss and blockage effect but also enhances local heat transfer on the casing and blade tip, accelerating material degradation. Furthermore, the unsteady nature of the TLV, particularly its breakdown and interaction with downstream blades, contributes to high levels of turbulence kinetic energy and unsteady pressure fluctuations, which deteriorate stage efficiency and structural reliability. Therefore, understanding and controlling tip leakage behavior have become key aspects of modern turbine design. Over the past decades, researchers and designers have developed various strategies to mitigate tip leakage losses, generally categorized as passive or active control techniques. Passive methods involve geometric modifications to the blade tip or casing that do not require external energy input, focusing on manipulating the local flow field to weaken or redirect the tip leakage vortex. Among these, the squealer tip configuration is the most widely adopted. It features a recessed cavity bounded by thin ribs along the pressure and/or suction sides of the blade tip. This design effectively lowers the static pressure inside the cavity, thereby reducing the driving pressure difference across the gap and weakening the leakage flow momentum. Variants such as partial squealer tips, where only the pressure or suction side rib is present, aim to optimize the trade-off between aerodynamic benefit and manufacturability. Other passive geometries include winglet tips, which extend the blade tip surface laterally to generate opposing vortical structures that counteract the main TLV, and cavity-type or pocket tips, which promote self-recirculation of the leakage flow. Additionally, casing contouring or endwall shaping can modify the flow near the tip region to control the leakage path and reduce vortex strength. These passive configurations are relatively simple to implement and can offer significant efficiency improvements, often up to 0.5-1.5% increase in stage efficiency, without introducing system complexity. In contrast, active control methods involve external energy addition or flow manipulation mechanisms to directly influence the leakage flow field. Techniques such as casing air injection, tip blowing, tip suction, and plasma actuation are examples of active concepts explored in recent studies. Among these, casing injection has shown remarkable potential, where air jets are introduced through discrete holes on the casing near the blade leading edge to counteract the pressure-driven leakage flow. Properly designed injection angles and blowing ratios can form an aerodynamic barrier, significantly suppressing the TLV and improving the pressure distribution over the blade tip. Other methods, such as pulsed or synthetic jets, can further control the unsteady behavior of the vortex system, delaying TLV breakdown and reducing turbulence kinetic energy. While active methods generally provide higher levels of control and adaptability, they also introduce complexity in design, energy consumption, and cooling integration. Therefore, the selection between passive and active approaches, or a hybrid combination, depends strongly on the targeted performance priorities, manufacturing feasibility, and thermal loading conditions of the turbine stage. The present study focuses on reducing tip leakage losses in high-pressure axial turbines through the combined implementation of passive and active control methods, evaluated using high-fidelity CFD analyses. While numerous studies in literature have addressed these strategies separately, a comprehensive evaluation of their combined aerodynamic and thermal impacts under consistent numerical conditions has remained limited. In this work, both squealer-type blade tip geometries and casing air injection configurations were examined in an integrated manner to determine their respective and synergistic effects on the flow behavior near the tip region. The study aimed to provide a detailed physical insight into how geometric modifications and flow actuation alter vortex dynamics, particularly the behavior of the Tip Leakage Vortex (TLV), Scraping Vortex (SV), Secondary Corner Vortex (SCV), and Passage Corner Vortex (PCV), and consequently improve stage efficiency and thermal characteristics. To achieve this goal, an extensive numerical campaign was conducted through validated computational models, starting from simplified reference turbine and advancing toward complex configurations representative of real industrial geometries. Initially, the baseline turbine without any leakage control was analyzed to establish the fundamental leakage structures and aerodynamic losses. Subsequently, a series of passive and active control concepts were introduced in a progressive manner. These included the application of full, suction-side, and pressure-side squealer tip geometries, along with multiple configurations of casing air injection. The results of these simulations were compared systematically to identify the most effective configuration for minimizing both aerodynamic losses and local heat transfer levels, offering a solid basis for future experimental and numerical research in this field. The numerical methodology was first validated using a well-documented experimental turbine cascade. The Axial Flow Turbine Research Facility (AFTRF) rotor of Pennsylvania State University was modelled both in ICEM-CFD and TurboGrid, for validation. The obtained results were compared against the available total pressure coefficient profiles on the rotor blade and the velocity components measured at the NGV exit plane, confirming the robustness and accuracy of the computational setup for further analyses. Following validation, the study proceeded with investigation of the tip leakage flow mechanism in the baseline and recessed tip designs. The dimensions of the