The Effect of macro and micropore diffusion resistances on selectivity in multiple reaction system
  1. Tez No: 12879
  2. Yazar: MUKADDER İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TİMUR DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Tabletin porozitesi, Mikro-macro gözenek etkileri, Oksidatif dihidrojenasyon. Etilen üretimi. ıx
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET ÇOK SEAKSİYOHLU SİSTEMLERDE, KAKRO YE HİKBO GÖZEBEK DİFFÛZTON D İRE HÇLEB İNİM SEÇİCİLİ?E ETKİSİ İlhan, Hukadder Yüksek Lisans Tezi Kimya nühendi3liği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Timur Doğu Ocak 1991, 137 sayfa Aktif liginin yanısıra bir katalizörün en önemli özelliği seçiciliğidir. Katalizörün aynı anda olan reaksiyonlardan sadece birini hızlandırma özelliği, seçicilik olarak tanımlanır. Endüstride kompleks katalitik proseslerin artması, seçicilik konusuna önem kazandırmıştır. Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, seri bir reaksiyon için teorik olarak seçicilik ifadesi türetilmiştir. Reaksiyon hızlarının birinci dereceden olduğu kabul edildiğinde sonuçlar seçiciliğin dört bağımsız değişkenin fonksiyonu olduğunu göstermiştir. Bunlar $^ (birinci reaksiyon için taneciğin Tbiele modulu), makro-mikro diffüzyon parametresi et, p= $3^1 (ikinci ye viibirinci reaksiyonların Thiele modüllerinin oranı) ve (Co2''Coi)Da'dır- Burada Da makrogözenek diffüzyon sabiti, Cq2/Cq± ise C2 ve (4 elementlerinin katalizör yüzeyindeki konsantrasyonlarının oranıdır. Teorik çalışmalar makro ve mikrogözenek diffüzyon dirençlerinin seçiciliğin düşmesine sebep olduğunu göstermiştir. Seçicilik, özellikle a'nın büyük ve Thiele modülü' nün ara değerleri için katalizör tabletinin bölünmesi ile artırılabilir. Çalışmanın ikinci kısmında, kompozisyonu Moq 71 Yq 2 N&0.09 olan bir katalizör kullanılarak e tanın etilene katalitik dehidrojenasyonu incelenmiştir. İki ayrı reaktan gaz karışımı için (7.56 % 02, 79.36 ^ N2, 13.08 % C2H6 and 13 % C2H6, 87 % Helium) tek tablet reaktörü kullanılarak 320°C-450°C aralığında deneyler yapılmıştır. Helyum-Etan sistemi için sonuçlar katalizörün çok çabuk aktif ligini kaybettiğini ve bu işlemin birçok deneylerde yarım saatte tamamlandığını göstermiştir. Bu deneylerde, katalizör aktif ligini kaybederken dönüşüm seviyesi yaklaşık 0.05 için seçicilik bir' e ulaşmaktadır. viüFarklı sıcaklıklarda ve farklı porozitelere ve uzunluklara sahip tabletlerle yapılan deneyler, diffüzyon direncinin artmasının, özellikle yüksek sıcaklıklarda ve reaksiyonun başlarında, seçiciliği azalttığını göstermiştir. Diğer taraftan tabletteki diffüzyon zamanı arttıkça toplam dönüşüm artmaktadır. Ayrıca sonuçlar muhtemelen CO ve CO2 oluşumunun yüzeyde tutulan oksijen ile, etanın etilene katalitik dihidrojenasyonunun ise katalizörün yapısındaki oksijen ile olduğunu göstermiştir. Heydana gelen etilenin poroziteye göre değişimi CO oluşumunda seri reaksiyonun önemli olduğunu göstermiştir. Etan-Oksijen-Azot sisteminde, reaksiyonun ilk aşamalarında seçicilik artar sonra sabit bir değere ulaşır. Sıcaklığın artması seçiciliği düşürür. Porozitenin düşmesi seçicilik üzerinde negatif etki yapar. Desteklenmemiş katalizörün daha yüksek seçicilik verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF UACKO AMD MICROPORE DIFFUSIOH RESISTANCES OH SELECTIVITY IH HÖLTIPLE REACTION SYSTEHS İlhan, nukadder U.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof.Dr. Timur Doğu January İ99İ, İ37 pages A very important characteristic of a catalyst, together with its activity, is its selectivity. Selectivity is defined as the relative ability of the catalyst to accelerate only one of several simultaneously occur ing reactions. The role of selectivity has been emphasized increasingly with the extention of complex catalytic processes into industry. This study consists of two parts. In the first part, theoretical selectivity expression was derived for a spherical 111catalyst pellet in a consecutive reaction scheme. The reaction rates were assumed to be first order during the derivations. The results showed that the selectivity is a function of four independent dimensionless parameters, namely ^ (particle Thiele modulus for reaction i), macro-micro diffusion parameter