Entegre tekstil prosesleri için uygun bileşik elektrik ve ısı sistemlerinin belirlenmesi
Determination of suitable combined heat and power plants for integrated textile processes
- Tez No: 128801
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Birleşik elektrik ve ısı sistemi, kojenerasyon, atık ısı geri kazanımı, enerji, yazılım. XXU, Combined heat and power system, cogeneration, waste heat recovery, energy, software. xxin
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
ÖZET Bu çalışmada entegre tekstil fabrikalarının elektrik enerjisi ve ısı ihtiyaçlarının, en uygun biçimde, karşılanmasına yönelik birleşik elektrik ve ısı sistemlerinin (B.E.I.S) belirlenmesi için bir model oluşturulmuş ve buna uygun bilgisayar programı geliştirilmiştir. Programda entegre tekstil fabrikalarının üretimden kaynaklanan teknik verileri (birim elektrik ihtiyaçları, birim ısı ihtiyaçları, proses sıcaklıkları vs.) bilgi olarak girilmekte ve toplam kapasiteler ara sonuç niteliğinde çıkarılmaktadır. B.E.I.S. hesaplamalarına geçilmeden önce programda, proses atık sıcak sularındaki ısı geri kazanımı potansiyeli belirlenmektedir. Bu sayede niha-i net elektrik ve net ısı ihtiyacı belirlenen entegre tekstil prosesi için, 8 farklı B.E.I.S. seçeneği hesaplanmaktadır. Seçeneklerin teknik yeterliliği, elektrik üretim gücü ve yararlı ısı üretim güçleri üzerinden belirlenirken, ekonomik uygulanabilirlikleri; bugünkü net değer (NPV) ve iç getiri oram (ERR) cinsinden hesaplanmaktadır. Elde edilen sonuçlar, seçilmesi gereken uygun B.E.I.S. için temel verileri oluşturmaktadır. Ancak seçimin kesin ve hatasız olabilmesi için seçeneklerle ilgili, sistem tasarım parametrelerinden kimileri sabit, kimileri ise değişken olarak atanması yöntemiyle, duyarlılık analizleri yapılmakta, sonuçlar programdan yine çıktı olarak alınabilmektedir. Yapılan araştırmaya dayalı sonuçlara göre: gaz motorlu, gaz türbinli, kombine gaz türbini ve karşı basınçlı buhar türbini, kombine gaz türbini ve ara buhar almalı buhar türbini B.E.I.S.'ler teknik ve ekonomik açıdan uygulanabilir teknolojiler olarak belirlenmiştir. Karşı basınçlı buhar türbini B.E.I.S. ekonomik açıdan uygulanabilir bulunmasına karşın, elektrik üretimindeki kapasite yetersizliği sebebiyle bir zafiyet göstermiştir. Uygulanması genel anlamda uygun olan bu beş çeşit B.E.I.S.'nin, tezde geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak, her bir entegre tekstil fabrikası için ayrı ayrı yeniden hesaplanılmasında, tekstil proseslerinin farklılığı sebebiyle yarar vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis covers the development of a model and a computer program, to meet the electrical and thermal power needs of integrated textile facilities. Inputs are being given to the program such as, specific electricity consumptions, specific thermal energy consumptions, process temperatures etc. in order to calculate the total electrical and thermal power requirements of the whole process, as intermediate results. Before starting with the CHP calculation, the program analysis the heat recovery potential via the process waste water of the textile mil. By this the final net electrical power and final net thermal power requirements of the textile facility is being determined and the technical and economical feasibility of 8 different CHP systems is being calculated. The technical applicability of each plant is being determined by the electrical and thermal power outputs, while the economical applicability is being determined by net present value (NPV) and internal rate of return (IRR) calculations. These results of the program are fundamental for the determination of the suitable CHP system. In addition to that the program makes a sensitivity analysis by taking some of the critical design parameters as fixed values while iterating others as variable values. Those results can be printed as well. The final results have shown that; gas engine, gas turbine, combined gas turbine and intermediate steam extracted steam turbines, combined gas turbine and back pressure turbine CHP systems are all technically and economically applicable. Although the back pressure turbine is economically applicable, this system has a weakness on the technical side by not being able to meet the electrical power output requirement All five different CHP systems have in general been found to be applicable. The results show that for each textile process application, these CHP alternatives should be analysed, by using this program.