Viskoelastik nokta mesnetli elastik anizotrop plakların periyodik zorlanmış titreşimlerin analizi
Determination of the steady state response of viscoelastically point-supported rectangular orthotropic plates under periodically varying forces
  1. Tez No: 128815
  2. Yazar: GÖKHAN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskoelastik, nokta mesnet, serbest titreşim, zorlanmış titreşim, plak, anizotrop, yük iletimi. xı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yapılan çalışmada ilk olarak orta noktasından sinusoidal bir şekilde değişen kuvvetle yüklenmiş kare plağın analizi yapılmıştır. Bunun için plak yönetici denklemi sonlu fark operatörleri ile gösterilmiştir. Sonlu farklar tekniği kullanılarak problemin çözümü cebrik denklem takımının çözümüne indirgenmiş olur. Plak yönetici denkleminin sonlu farklar tekniği kullanılarak analizinin yapıldığı problemler Kirchhoff-Love hipotezi çerçevesinde incelenmiştir. İkinci olarak varyasyonel prosedürün sonlu farklar tekniği ile beraberce kullanılmasına dayanan bir metod kullanılarak kare plağın serbest titreşim karakteristikleri ve orta noktasından sinusoidal değişken bir kuvvetle yüklenmesi durumundaki zorlanmış titreşim davranışları incelenmiştir. Enerji tabanlı sonlu farklar metodu kullanılarak problemin çözümü cebrik denklem takımının çözümüne indirgenmiş olur. Enerji tabanlı sonlu farklar metoduyla yapılan analizlerde Kirchhoff-Love ve Kromm plak teorileri kullanılmıştır. Mekanik özellikler ve mesnetlerin sönümlerinin viskoelastik nokta mesnetli kare plakların mod şekilleri ve periyodik zorlanmış titreşimleri üzerindeki etkileri, plak malzemesinin anizotropisini karakterize eden mekanik özelliklerin çeşitli değerleri ve çeşitli sönüm oranlan için, plağın merkezinde tekil yük olması durumunda sayısal olarak araştırılmıştır. îlk üç simetrik mod için frekans ve mod şekillerine ilişkin sonuçlar verilmiştir. Yakınsama çalışmaları yapılmıştır. Ele alınan yaklaşımın geçerliliği daha önce bulunmuş sonuçlarla elde edilen sonuçların karşılaştırılması yoluyla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In present study, firstly, steady state response to a sinusoidally varying force affecting at the center of a point-supported orthotropic elastic plate of square shape is analysed. In doing this, the plate governing equation is presented by finite difference expressions. Using ordinary finite difference technique, the problem reduced to the solution of a system of algebric equations. This problem is solved within the framework of Kirchhoff-Love hypothesis. Also, secondly, a method based on the variational procedure in conjunction with a finite difference method is used to examine the free vibration characteristics and steady state response to a sinusoidally varying force affecting at the center of a viscoelastically point-supported orthotropic elastic plate of square shape. Using the energy based finite difference method, the problem is reduced to the solution of a system of algebraic equations. The considered problems are solved within the framework of both Kirchhoff-Love and Kromm plate theories. The influence of the mechanical properties, and of the damping of the supports to the mode shapes and to the steady state response of the viscoelastically point-supported square plates is investigated numerically for the concentrated load at center for various values of the mechanical properties characterizing the anisotropy of the plate material and for various damping ratios. The results are given for the frequencies and mode shapes of the first three symmetrical modes. Convergence studies are made. The validity of the present approach is demonstrated by comparing the results with the existing results. Keywords :Viscoelastic, pointsupport, free vibration, forced vibration, plate, anizotrop, force transmissibility. xn