Bitümlü sıcak karışımlarda oluşan kalıcı deformasyona karıştırma sıcaklığının etkisi
Effect of mixing temperature on the permanent deformation of hot bituminous mixtures
  1. Tez No: 128825
  2. Yazar: MEVLÜT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. O. NURİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıcı deformasyon, tekerlek izi, stabilite optimizasyonu, Marshall stabilitesi, sünme sağlamlık modülü. iv, Permanent deformation, whell tracking, optimization of stability, Marshall stability, creep stiffness
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMLARDA OLUŞAN KALICI DEFORMASYONA KARIŞTIRMA SICAKLIĞININ ETKİSİ Mevlüt KAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. O. Nuri ÇELİK 2002, 150 sayfa Jüri: Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Cengiz ATİŞ Yrd. Doç. Dr. O. Nuri ÇELİK Kalıcı deformasyon veya tekerlek izi, kaplama tabakasının yapısının bozulmasından dolayı hizmet süresinin azalmasıyla sonuçlanan önemli bir problemdir. Kalıcı deformasyon, üstyapının bütün tabakalarında oluşabilir. Aşınma tabakası genellikle bitümlü bağlayıcı, agrega ve boşluktan oluşan bitümlü karışımlarla imal edilir. Bitümlü sıcak karışımların performans ve dayanıklılığı kullanılan malzemeye ve hesaba katılan dizayn kriterlerine dayanır. Bir çok araştırmacı, bitümlü karışımların Marshall stabilitesinin optimizasyonunu sağlayan dizayn metotlarıyla ilgilenmektedir. Buna rağmen, kaplama yapısı, iklim, trafik gibi farklı durumlardaki şartların bilinmesi gerektiği de kabul edilmektedir. Karıştırma sıcaklığı, sıkıştırma sıcaklığıyla kalıcı deformasyona aynı etkiye sahiptir. Bitümlü bağlayıcılar viskoelastik malzemelerdir. Bitümlü bağlayıcıların faydası, sıcaklığa ve sıcaklık değişimiyle değişen özelliklere bağlıdır. Bu nedenle, agrega parçacıkları yüzeyindeki bitümlü bağlayıcı film tabakası, karıştırma sıcaklığı değiştikçe farklı olabilir. Agregaların çevresindeki zayıf bitümlü bağlayıcı film tabakası sünme deformasyonunu düşürmekte, daha kalın film tabakası ise sünme deformasyonunu yükseltmektedir. Bu çalışma, bitümlü sıcak karışımların sünme performansına karıştırma sıcaklığının etkisine ait incelemeler ve kalıcı deformasyonu belirlemeye yarayan metotlar sunmaktadır. Bu amaçla, araştırmada kullanılacak agrega granülometrisı ve bitümlü bağlayıcı penetrasyonu belirlenmiştir. Bitüm test nomografindan (Shell 1990) belirlenen karıştırma sıcaklığı ve ±20°C karıştırma sıcaklıklarından oluşan 3 farklı karıştırma sıcaklığında özel agrega granülometrisi için optimum bitümlü bağlayıcı oranları bulunurken Marshall metodu kullanılmıştır. Optimum bağlayıcı oram ve ±%0.5 bağlayıcı oranında hazırlanmış olan karışımların sünme sağlamlık modülleri UMATA (Universal Material Testing Apparatus) aleti kullanılarak belirlenmiştir ve karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis EFFECT OF MIXING TEMPERATURE ON THE PERMANENT DEFORMATION OF HOT BITUMINOUS MIXTURES MevlütKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist Prof. Dr. O. Nuri ÇELİK 2002, ISO pages Jury: Pro! Dr. Mustafa KARAŞ AHİN Assist Prof. Dr. Cengiz ATİŞ Assist Prof. Dr. O. Nuri ÇELİK Permanent deformation or rutting is a problem that may result in the reduction of service life through disintegration of a pavement structure. Permanent deformation may occur in all different layers. The wearing course layer, which is made mainly with bituminous mixtures, consists of aggregate, bitumen and air voids. Performance and durability of bituminous mixtures depend on the materials and criteria taken into account during the design. Most investigators concentrate on developing mix design methods, which permit optimization of the Marshall stability of bituminous mixtures. Although, they recognize that different requirements are needed depending on the conditions i.e. pavement construction, clknate, traffic etc. Mixing temperature has an effect on the permanent deformation as well as compaction temperature. Bituminous binders are viscoelastic materials. Behavior of bituminous binders depends on temperature and the properties of bitumen changes with changing temperature. Therefore, bitumen film thickness on the surface of aggregate particles will be different when the mixing temperature changed. Thin bitumen films around the aggregates will lead lower creep deformation and the thicker bitumen films higher creep deformation. This work presents the current methods to predict the permanent deformation and examines the effect of mixing temperature on the creep performance of bituminous hot mixtures. For this purpose, an aggregate gradation and a penetration grade bituminous binder was chosen in tins investigation. Marshall method is used to find the optimum binder content for the spesific aggregate gradation at three different mixing temperatures Le. one obtained from Bitumen Test Data Nomographs (Shell 1990) and ±20°C. The creep stiffnesses of the mixtures, which are cast at optimum binder content and ±0.5% are measured using UMATA (Universal Material Testing Apparatus) and compared.