Konya'daki ofis yapılarının morfolojik gelişimi
Morphological development of office buildings in Konya
- Tez No: 128826
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Office, breau, office buildings, morphological development
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DAKI OFİS YAPILARININ MORFOLOJİK GELİŞİMİ Serdar EKIZER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kerim ÇINAR 2002, 171 sayfa Jüri: Prof. Dr. Kerim ÇINAR Yrd.Doç.Dr. İbrahim BAKIR Yrd.Doç.Dr. Mustafa İNCESAKAL Son yüzyılda üretim ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen büyük değişim ofislere olan gereksinim ve ilgiyi artırmıştır. Endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçişin yaşandığı günümüzde ofis yapılan mimarlığın en önemli konularından birisi haline gelmiştir. Ofis yapılan, şehrin siluetini hatta kimliğini etkilemekte, kentin gelişiminde önemli fonksiyonlar üstlenebilmektedir. Bu çalışmada örneklenen ofis yapılarının, Dünya ve Türkiye'deki gelişim sürecindeki yerinin tespit edilerek, terkedilmiş ve geçerliliğini yitirmiş ofis tasarımlarının tekrarının önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ofis yapılanımı gelişimi, mekansal ve kentsel ölçekte incelenmiştir. Konya kent merkezi kapsamında seçilen örneklerin morfolojik yöntemle çözümlenmesiyle gelişim sürecinin tespit edilmesi hedeflenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde ofis yapılarının insan ve kent ölçeğindeki önemi vurgulanmış, gelişim olarak niçin ofislerin seçildiği ve neden gelişim sürecinin ele alındığı sorularına cevap aranmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ofis yapılan ile ilgili genel bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ofis ve büro kavramlarının tanımı yapılmış ve kısaca tarihçesi ve ofis türlerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ofis yapılarının gelişim süreci ele alınmış, bu süreçte etkili olan faktörler irdelenmiştir. Bu doğrultuda Dünyada ve Türkiye'deki gelişim süreçleri ve bu süreçte etkili olan faktörler genel hatlarıyla ele alınmıştır. Bu genel ölçekten sonra, ofis yapılarının şehirsel ölçekte, gelişim sürecine paralel olarak kent içindeki hareketleri ve konumlanmasında etkili olan faktörler incelenmiştir. Son olarak süreç içerisinde, planlama anlayışında ve mekanlardaki değişim ele alınmaya çalışılmıştır. Ofislerde yeni kullanım yöntemleri ve son eğilimler de bu bölümde irdelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ofis yapılarının gelişim süreci Konya kent ölçeğinde, seçilen örneklerle desteklenerek irdelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde, araştırma kapsamında örneklenen ofis yapılarının gelişim sürecinin tespit edilebilmesi için morfolojik yöntem kullanılmıştır. Farklı bileşenlerden oluşan yapı bütününe ait çözümleme ölçütleri belirlenmiş ve bu doğrultuda oluşturulan morfolojik tablolarla, seçilen örneklerin süreç içerisindeki gelişimi görsel bir şekilde izlenebilmiştir. Son bölümde ise çalışmanın genel değerlendirmesi yapılmış, bu çalışmadan beklenen faydalar anlatılmıştır. Ofis tasarımlarının hangi doğrultuda ilerleyeceği, gelecekte ofislerin nasıl ve nerelerde planlanması gerektiği konusunda öneriler getirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ofis, Büro, Ofis Yapıları, Morfolojik Yöntem
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis MORPHOLOGICAL DEVELOPMENT OF OFFICE BUILDINGS IN KONYA Serdar EKÎZER Selçuk University The Graduate School ofs Naturel and Aplied Sciences Department of Architecture Supervizor: Prof. Dr. Kerim ÇINAR 2002, 171 Pages Jury: Prof. Dr. Kerim ÇINAR Assist.Prof.Dr. Ibrahim BAKIR Assist.Pruf.Dr. Mustafa ÎNCESAKAL The big alteration on production a communication technology İn recent years increased the necessity and interest of office. During the transation from industry society to knowledge society, office building became one of the most significant subject of architecture. Office buildings which effect the silhouette and even the identification of the city, might function for the development of city. Office buildings exampled in this work was aimed to present the repetition of building conceptions which were abandoned and out of fashion by determining the place of process in Turkey and the world. On this direction of aim the development of office buildings are researched through local and urban scale. It was aimed toIn the first part of the work the important of the office buildings through person and city scale is emphasized, why the offices are chosen as a process and why development process was handled are the questions waiting for the answer. In the second part of the work, it was aimed to give the general information relating with office buildings. Under this direction,the concept of office and bureau was defined and their historical account and office types were mentioned. In the third part of the work, the development process of office building was considered the factors in this process investigated. Under this direction, the development processes in the world and in Turkey and the factors, which are effective on this process, were researched generally. After that general scale, the factors relating with movement and location in the city parallel with developmental process were researched. Lastly inside the process planning comprehension and changes in places were tried to research. The new usage methods in offices and last tendencies are investigated in this part. In the fourth part of the work the development process of office building through Konya City scale were researched with the help of selected examples. In the fifth part of the work, so as to define developmental process of office building exampled in the research, the morphological method was used. The development of chosen examples inside the process were able be watched visually. In the last chapter, the general evaluation of the work was made, the benefits expected were told. The suggestions about how the office conceptions will prepress, necessity on office planning in the future are made.