Şehir atıksularının akut toksisitesinin incelenmesi
Investigation of acute toxicity of municipal sewage
- Tez No: 128824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akut toksisite, biyodeney, atıksu, fitotosisite, LC50, Acute toxicity, bioassay, wastewater, phyto toxicity, LC50
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEHİR ATIKSULARININ AKUT TOKSİSÎTESİNİN ARAŞTIRILMASI Rahime ATASAĞUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet Emin AYDIN 2002, 92 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Mehmet Emin AYDIN Doç. Dr. Hüseyin KARA Bu çalışmada; Konya 2. Organize Sanayi ve Terfi Merkezi çıkışlarından alman atıksuların, Bahçe teresi (Lepidium Sativum) tohumlan ve tatlı su balığı (Lepistes Reticulatus) üzerine toksik etkisi biyodeneyler yardımıyla araştırılmıştır. Balıklara; akut toksisite deneylerinden statik test yöntemi ve bitki tohumlarına ise fitotoksisjte testlerinden 72 saatlik kök uzama deneyi 10'ar kere uygulanmıştır. Atıksuyun 48 saatte balıkların yansının ölmesine neden olan konsantrasyonu, LC50 ; 2. Organize Sanayi çıkışında % 44 ve Terfi Merkezi çıkışında % 4,5.5 olarak tayin edilmiştir.Bahçe teresi tohumlarının en yüksek atıksu konsantrasyonunda çimlenme yüzdesi; 2. Organize çıkışında % 78.638 ve Terfi Merkezi çıkışında %82.66 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis INVESTIGATION of ACUTE TOXICITY of MUNICIPAL SEWAGE Rahibe ATASAGUN Selçuk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN 2002, 92 Page Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA In this study, the acute toxicity of municipal wastewater which was taken from 2. Industrial zone sewerage and, from general sewerage outlet, to garden cress (Lepidium Sativum) and to fresh water fish (Lepistes Reticulatus) was investigated by bioassays. The static test, an acute toxicity test to fish and 72-h root alongation test to seeds were applied for 10 times. The estimated LC50 to fish for the wastewater of Konya city 2.1ndustrial zone and general outlet were calculated as % 44 and % 45.5 effluent. The seedling percent of garden cress in the highest concentration for the wastewater of Konya city 2. Industrial zone and general zone was calculated as % 78.638 and % 82.66.