İnterval matrislerin kararlılığı
The Stability of interval matrices
  1. Tez No: 128856
  2. Yazar: ŞERİFE ÜLKER KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ TAŞKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Interval matrix, Stability, Lyapunov Matrix Equaiton, Hurwitz Stability, Schur Stability, Gershgorin's Theorem. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi INTERVAL MATRİSLERİN KARARLILIĞI Şerife ÜLKER KARATAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA 2002, Sayfa 41 Jüri :Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Yrd. Doç. Dr. Galip OTURANÇ Bu tezde, lineer dinamik sistemlerin kararlılık analizi için oldukça önemli olan interval matrisler ve interval matrislerin kararlılığı çalışılmıştır. interval matrislerin aritmetik işlemleri, singülerliği, regülerliği ve pozitif tanımlılığı gibi özellikleri verilmiştir. Son olarak interval matrislerin Hurwitz ve Schur kararlılığı, Lyapunov Teoremi ve Gershgorin Teoremine dayalı kararlılığı, diskret zaman değişkenli interval matrislerin kararlılığı incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : interval Matris, Kararlılık, Lyapunov Matris Denklemi, Hurwitz Kararlılık, Schur Kararlılık, Gershgorin Teoremi m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STABILITY OF INTERVAL MATRICES MS Thesis Şerife ÜLKER KARATAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Associate Prof. Dr. Necati TAŞKARA 2002, Page 41 Jury : Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Associate Prof. Dr. Necati TAŞKARA Associate Prof. Dr. Galip OTURANÇ In this thesis, interval matrices and stablity of interval matrices for wihich most important the stability analysis of linear dynamical systems is studied. Basic operations and regularity, singularity, positive definiteness e.tx. properties of interval matrices are given. Finally, Hurwitz and Schur stability of interval matrices, stability based on Lyapunov's Theorem and Gershgorin's Theorem; stability of time- varying discrete interval matrices are investigated.