Konya çevresinde yetişen Muscari miller (Liliaceae) türlerinin sistematik ve moleküler yönden incelenmesi
The Systematic and molecular investigations of Muscari miller (Liliaceae) species growing in environment Konya
- Tez No: 128860
- Danışmanlar: DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Muscari, RAPD-PCR, Filogenetik Sistematik, Polimorfızm, Moleküler Sistematik, Genetik Varyasyon, Muscari, RAPD-PCR, Phylogenetic Systematics, Polymorphism, Molecular Systematic, Genetic Variation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA ÇEVRESİNDE YETİŞEN MUSCARI Miller (LILIACEAE) TÜRLERİNİN SİSTEMATİK ve MOLEKÜLER YÖNDEN İNCELENMESİ TUNA UYSAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Öğr. Gör. Dr. Hüseyin DURAL 2002, 56 sayfa Jüri: Öğr. Gör. Dr. Hüseyin DURAL Doç. Dr. Leyla AÇIK Doç. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL Bu çalışmada Konya ve Çevresinde yayılış gösteren ikisinin tür tayini henüz kesinleşmemiş 12 takson (M muscarimi, M. comosum, M. caucasicum, M. tenuijlorum, M. armeniacum, M. discolor, M. neglectum, M. aucheri, M. bourgaei, M.'microstomum, M. sp.(l), M. sp. (2) morfolojik ve moleküler yönden incelenmiştir. Çalışma neticesinde Muscari türlerini ayırmada kullanılabilecek yeni morfolojik karakterler belirlendi. Rastgele Çoğaltılmış Polimorfık DNA-Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RAPD-PCR) metodu ile Muscari türleri ayırt edildi ve dendrogramlar ile tüm türler arasında genetik çeşitlilik belirlendi. Dendrogram sonuçları Muscari türleri arasında filogenetik akrabalığı gösterdi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE SYSTEMATIC AND MOLECULAR INVESTIGATIONS OF MUSCARI MILLER (LILIACEAE) SPECIES GROWING IN ENVIRONMENT KONYA Tuna UYSAL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Hüseyin DURAL 2002, 56 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin DURAL Assoc.Prof. Dr. Leyla ÇIK Assoc. Prof. Dr. Kuddisi ERTU?RUL In this study twelve Muscari species two of which are still undetermined, M. muscarimi, M. comosum, M. caucasicum, M. tenuiflorum, M. armeniacum, M. discolar, M. neglectum, M. aucheri, M. bourgaei, M. microstomum, M. sp. (1), M. sp. (2) growing Konya region were investigated by sistematical and molecular methods. In conclusion, new morphological characteristics to be used in distinguishing of the Muscari species; were determinated. Muscari species were distinguished by random amplified polimorpfic DNA Polimerase chain reaction (RAPD-PCR) and determined genetic variation between all species by dendrograms. Resulting dendrogram showed phylogenetic relationship among Muscari species