Parsel ölçümünde GPS'in kullanılabilirliği
The Use of GPS in the measurement of plots of land
- Tez No: 128861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVAT İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, kinematic GPS, ellipsoidal height, orthometric height, WGS84
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PARSEL ÖLÇÜMÜNDE GPS' İN KULLANILABİLİRLİĞİ Dilek AZKIN (TEZEL) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim dalı Danışman : Doç. Dr. Cevat İNAL 2002- 73 sayfa Jüri : Doç. Dr. Cevat İNAL Yrd. Doç. Dr. Ayhan CEYLAN Yrd. Doç. Dr. Bayram TURGUT Bu çalışma GPS' in parsel ölçümünde kullanılabilirliğinin araştırılması amacıyla Ankara ili Sincan ilçesi Elvanköy semtinde yapılmıştır. Bunun için 4 ada seçilmiştir. Bu adalarda toplam 60 parsel, 107 kırık noktası mevcuttur. Bu noktaların ölçümü için 4 adet ana nirengi, 1 adet dizi nirengi ve 3 adet poligon noktası kullanılmıştır. Parsel kırık noktaları öncelikle Total Station daha sonra GPS ile ölçülmüştür. Yapılan ölçüler değerlendirilerek alan hesabı yapılmış ve sonuçlar irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bu çalışma alanında koordinat farklarından hesaplanan dsi değeri ±2.5643 cm olarak bulunmuştur. Hesaplanan alan farkları değişiminin -1.187 m2 ile + 1.603 m2 arasında olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : GPS, kinematik GPS, elipsoidal yükseklik, ortometrik yükseklik, WGS84.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF GPS IN THE MEASUREMENT OF PLOTS OF LAND Dilek AZK1N ( TEZEL ) Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor : Doç. Dr. Cevat İNAL 2002- 73 sayfa Jury : Doç. Dr. Cevat İNAL Yrd. Doç. Dr. Ayhan CEYLAN Yrd. Doç. Dr. Bayram TURGUT The aim of this study is to analyze the use of GPS in the measurement of plot of lands. This study have been undertaken in Ankara Province, Sincan Municipality, Elvanköy District. Four main plots have been selected. 60 plots of land, and 107 corner points existed in these plots. For the measurement of these plots 4 main landmark, 1 serial landmark and three polygon have been used. The corner of plots have been measured by Total Station first and then by GPS. Area calculations have been done using the measurements and the results have been evaluated. According to the results; value of dsi which is calculated through the differences in coordinates is found as ± 2.5643 cm. The change in the area difference is calculated between -1.187 m2 and +1.603 m2.