Karacadağ (Kulu-Konya) yöresi volkanik kayaçlarının petrografik ve jeokimyasal incelemesi
The Petrographical and geochemical investigation of the volcanic rocks of the Karacadağ (Kulu-Konya)
  1. Tez No: 128863
  2. Yazar: KÜRŞAD ASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kulu, Karacadağ volkanitleri, KalkalkalL AJkalL LIL element, Kulu, Karacadağ volcanites, Calcalkaline, Alkaline, LIL element
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KARACADAĞ (KULU-KONYA) YÖRESİ VOLKANİK KAYAÇLARININ PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL İNCELEMESİ KürşadASAN Selçuk Üniversitesi Fen Kilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Hüseyin KURT 2002,111 sayfa Jüri: Doç. Dr. Hüseyin KURT Yrd. Doç. Dr. Kerim KOÇAK Yrd. Doç. Dr. A. Müjdat ÖZKAN Bu çalışmada Konya ilinin kuzeyinde Kulu ilçesinin batısında yüzeyleyen volkanik kayaçla rın petrografik ve jeokimyasal özellikleri araştırılmıştır. İnceleme alanında, temelde Üst Kretase yaşlı ofiyolitik melanj niteliğindeki Sinanh karışığı yer almaktadır. Bu birimin üzerine kireçtaşı aratabakalı kumtaşı-şeyl ardalanmasından oluşan Paleosen yaşlı Kırkavak formasyonu gelmektedir. Kırkavak formasyonu üzerine ise uyumlu olarak kumtaşı-şeyl ardalanmasından oluşan Üst Paleosen-Alt Eosen yaşlı Eskipolatlı formasyonu gelmektedir. Konglomera, kumtaşı, kireçtaşı ve marn ardalanmasından oluşan Mryo-Plryosen yaşlı Cihanbeyli formasyonu kendinden yaşlı tüm birimleri açısal uyumsuzlukla örtmektedir. Pliyosen yaşlı Karacadağ volkanitleri tüm bu birimleri keserek çıkmıştır. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ise uyumsuz olarak diğer birimleri örtmektedir.II İncelenen volkanik kayaçlar plajiyoklas, hornblend, ortopiroksen, künopiroksen olivin, kuvars, opak mineral, sanidin ve tali apatit içermektedirler. Plajiyokİaslar yaygın olarak elek dokusu ve saknımlı zonlanma gibi dengesizlik dokuları gösterirler. Hornblendlerin büyük bir çoğunluğu opasitik bir reaksiyon kuşağı ile sarılmış ve bazen tümüyle psödomorf kristallere dönüşmüştür. Olivinlerde ise sık sık iddingsitleşmejer gözlenmektedir. Ayrıca ortopiroksenterde kloritleşmeler ve klinopiroksenlerde karbonatlaşmalar görülmektedir. İncelenen volkanik kayaçlar yaygın olarak hipokristalin porfirik, trakÜik, hryalopilitik, glomeroporfirik dokular göstermektedirler. İncelenen voÜcanitlerin SİO2 içerikleri % 48.10-67.95 arasında değişmektedir. Volkanitler tüf, dasit, andezit, trakiandezit, altere trakiandezit ve olivin bazalt olmak üzere attı farklı kayabirimine ayırtlanarak incelenmiştir. İncelenen volkanitlerden tüf, dasit, andezit, trakiandezit ve altere trakiandezitler subalkali özellik gösterirken, olivin bazaltlar alkali özellik gösterirler. Subalkali kayaçların tümü kalkaHcaB özellik sunmakta olup gelişimlerinde hornblend denetimli fraksiyonlaşmanın etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kalkalkali volkanitler önemli LIL element zenginleşmesi ve kayaçlann gelişimindeki yitim bileşenini yansıtan negatif Nb anomalisi sunarlar. Alkali özellik sunan olivin bazaltlar ise LREE ve LIL zenginleşmesi ile negatif Nb anomalisi sunarlar. Bu durum olivin bazaltların yitim bileşenli zenginleşmiş manto kaynağından geliştiğini yansıtmaktadır. İncelenen volkanitler önemli bir Eu anomalisi sergilemezler.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MASTER THESÎS THE PETROGRAPHICAL AND GEOCHEMCAL INVESTIGATION OF THE VOLCANIC ROCKS OF THE KARACADAG (KULU-KONYA) KürşadASAN Selçuk University Gradute School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor: Associate ProfDr. Hüseyin KURT 2002, 111 page Jury: Associate Prof. Dr. Hüseyin KURT Asistant Prof. Dr. Kerim KOÇAK Asistant Prof. Dr. A. Müjdat ÖZKAN Petrographical and geochemical properties of the volcanic rocks which are located west of Kulu (Konya), are investigated in this study. Upper Cretaceus aged Sinanlı karışığı which is basement of the investigated area is made up ophyolitic melange. The unit is overlied by Paleocene aged Kirkavak formation represented sandstone-shale alternation with limestone intercalations. Upper Paleocene-Lower Eocene aged Eskipolatli formation represented by sandstone-shale alternation overlies conformably Kirkavak formation. Mio-Pliocene aged Cihanbeyli formation, which is made up conglomerate, sandstone, limestone and marl overlies all units by an angular unconformity. Pliocene aged Karacadağ volcanites cut the all the units. Quaternary aged alluvium overlies all these units by unconformity.IV The volcanic rocks contain plagioclase, hornblende, orthopyroxene, clinopyroxene, olivine, quartz, ppaque mineral, sanidine and accessory apatite. Plagioclase phenocrysts exhibit disequilibriuni textures such as sieve texture and osefllatory zoning. Hornblendes are often enclosed by an opaque rim and sometimes completely pseudomorphed. The Olivines often show alteration to iddingsite. Orthopyroxenes are altered into chlorite while clinopyroxenes are altered into carbonate. The volcanic rocks djsplay commonly hypocrystalline porphyritic, trachytic, hyalopilitic and glomeroporphyritic textures. The rocks range in SİO2 from 4& 10 to 67.95 wt. %. They were classified into six different unit as tuff, dacite, andesite, trachyandesite, altered trachyandesite and olivine basalt. The tuff, dacite, andesite, trachyandesite and altered trachyandesite fall into subalkaline field whereas olivine basalts fail into alkaline field. All subalkaline rocks exhibit calcalkaline characteristics, in which hornblende fractionation was considered to be played an important role in theif generation. In addition, the calcalkaline Volcanic rocks show significant enrichment in LIL elements and negative Nb anomaly reflecting subduction component in their generation. Olivine basalts with alkaline characteristic show enrichment in LREE and LILE, negative Nb anomaly. Thus, it is suggested that olivine basalts were derived from enriched mantle source by a subduction component. The rocks do not show a significant Eu anomaly.