Moleküler hesaplamalarda gaussian temel setlerin seçimi için genel kurallar ve bazı uygulamalar
Gaussian basis set selection rules for molecular calculation and some applications
- Tez No: 128862
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaussiyen Temel Setler, GTO' 1ar Üzerinden Çok Merkezli İntegrallerin Hesaplanması, Gaussiyen Temel Setlerin Seçiminde Kurallar, Özuyumlu Alan ve Hartree-Fock-Roothaan Yöntemi #*&£££*, The rules on the selection of Gaussian basis sets, The evaluation of multi-center integrals through GTO, Gaussian basis sets, Self consistent field and Hartree-Fock-Roothaan method
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOLEKÜLER HESAPLAMALARDA GAUSSIAN TEMEL SETLERİN SEÇİMİ İÇİN GENEL KURALLAR VE BAZI UYGULAMALAR Ömer DERELİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ayhan OZMEN 2002,59 sayfa Jüri: Doç.Dr.H.Şükür KILIÇ Yrd.Doc.Dr.Ayhan ÖZMEN Yrd.Doç.Dr.Ahmet TURANALP Bu çalışmada moleküler hesaplamalarda kullanılan Hartree-Fock Öz Uyumlu Alan metodu ve Roothaan'm bu metoda katkıları ana hatlarıyla ele alınmış ayrıca hesaplamalar sırasında ortaya çıkan bütün integraller belirlenmiştir. Hartree-Fock- Roothaan metoduyla hesaplama yaparken karşılaşılan çok mekezli integrallerin hesaplanmasında büyük sıkıntıların ortaya çıktığı bilinmektedir. Çok merkezli integrallerin hesaplanmasında ortaya çıkan sıkıntıların boyutu hesaplamada kullanılan temel setlerle bağlantılıdır. Bu çalışmada Boys'un önerdiği Gaussiyen ilkel fonksiyonlar kullanılarak iki farklı merkez bunlardan farklı olan üçüncü bir merkezde tanımlanmıştır. Böylelikle çok merkezli integrallerin çözümü kolaylaştırılmıştır. Ayrıca Hartree-Fock-Roothaan metoduyla çalışanların karşılaşabileceği overlap, kinetik enerji, nükleer etkileşim ve potansiyel enerji integralleri Gaussiyen ilkel fonksiyonlar 'kullanılarak kolay bir şekilde hesaplanmıştır. Hartree-Fock- Roothaan denklemlerinin çözümünde atomik veya moleküler orbitallerin yerine kullanılan temel setlerden bahsedilmiş ve Gaussiyen temel setler hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Gaussiyen ilkel fonksiyonlar kullanılarak oluşturulan pek çok temel setin nasıl seçildiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis GAUSSIAN BASIS SET SELECTION RULES FOR MOLECULAR CALCULATION AND SOME APPLICATIONS Ömer DERELİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayhan Özmen 2002, 59 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. H.Şükür KILIÇ Assist. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Assist. Prof. Dr. Ahmet TURANALP In this study, Hartree-Fock Self Consistent Field approximation, which is used in molecular calculations, and Roothaans contributions to this approximation are considered with the outline also all integrals which are to appear during the calculations are determined. It is known that very difficulties appeared in calculation of multi-center integrals which are faced during Hartree-Fock Roothaan method. Size of difficulties which appears in evaluating multi-center integrals is connected with basis sets which ara used in calculations. In this study, by using Gaussian primitive functions which are suggested by Boys, two centers are defined an another different third center. In this way, evaluating of multi-center integrals is made simpler. Besides Overlap, kinetic energy, nuclear attraction and potantial energy integrals which those who are working with Hartree-Fock- Roothaan method face were easily evaluated by using Gaussian primitive functions In evaluating of Hartree-Fock-Roothaan equation, basis sets which are used in the place of atomic and molecular orbitals were mentioned and detailed information was given concerning Gaussian basis sets. It was clarified how various basis sets were chosen which were performed through using Gaussian primitive functions