Yanal basınç altında sonsuz uzunluktaki kalın cidarlı izotrop bir silindir için temas problemi
Contact problem for a laterally compressed isotropic thick-walled cylinder
- Tez No: 128885
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastostatik temas, kalın cidarlı silindir, tekil integral denklemi? rijit bilezik. Ata» AA- i «VV# d*^ü Kf* -u-.V^K! £3*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Yanal Basınç Altında Sonsuz Uzunluktaki İzotrop Kalın Cidarlı Bir Silindir îçin Temas Problemi Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet AVCI 2002,81 sayfa Jüri: Prof Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Ziya ŞAKA Yrd.Doç. Dr. Behçet DAĞHAN Bu çalışmada, yanal basınç altındaki kaim cidarlı izotrop bir silindir için elastostatik temas problemi incelenmiştir. Sonsuz uzunlukta, izotrop, kalın cidarlı bir silindir rijit bir bilezik kullanılarak radyal basınca maruz bırakılmıştır, Kaim cidarlı silindir ile temas bölgesi arasında oluşan gerilme dağılımı aranmaktadır. Problem; elastostatik, izotrop, kalın cidarlı bir silindir için hacimsel kuvvetler yok kabul edilerek formüle edilmektedir. Silindir ile temas bölgesi arasının sürtünmesiz olduğu, temas bölgesine yalnızca basınç gerilmelerinin iletildiği kabul edilmektedir. Problem; integral dönüşüm tekniği kullanılarak tekil integral denklem haline dönüştürülmektedir. Daha soma, tekil integral denklem Gauss-Chebyshev metodu kullanılarak lineer denklem sistemine dönüştürülmekte ve bu sistem Gauss eliminasyon metodu kullanılarak çözülmektedir. Temas basıncı, yanal gerilme ve temas bölgesini karakterize eden boyutlar için sayısal sonuçlar tek dairesel düzgün bilezik için grafikle? halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis Contact Problem For a Laterally Compressed Isotropic Thick- Walled Cylinder Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. Ahmet AVCI 2002, 81 pp Jury: Prof. Dr. Ahmet AVCl Prof. Dr. Ziya ŞAKA Yrd.Do,ç. Dr, Öehçet DA?HAN In this study, ekstostatic cpntşct problem for a laterally compressed tbjck- walled cylinder is subjected to radial compression through a circumferential indenter. The extent of the contact region and the stress distribution Will be sought. The problem is formulated for an elastic thick-walled cylinder in the absence of body forces. It is assumed that the contact between the thick-walled cylinder and the rigid indenter is frictkmless and only Coüpressive normal tractions can be transmitted through the interface. The problem is reduced to a singular integral equation using the integral transformation technique. Then, the singular integral equation is transformed to lineer equations system by using Gauss Chebyshev method and this system is solved by using Gauss Ehjnination method. Numerical results for the contact pressure, radial stress and the distance characterizing the contact area are given in graphical form for single circular smooth indenter. Keywords : Elastostatic contact, thick Walled cylinder, singular integral equation, rigid indenter. - «I*