Küresel grafitli dökme demirde mikroyapının çatlak ilerleme davranışına etkisi
The Effect of micro structure on the crack growth behaviour of surface cracked nodular cast iron
  1. Tez No: 128906
  2. Yazar: MEHMET TEKELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel grafitli dökme demir, ankastre eğilmeli yorulma, kırılma tokluğu, eliptik yüzey çatlağı, V-.^ #v v-u.l.i, Ductile iron, reverse bending fatigue, fracture toughness, elliptical surface crack. 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, basamaklı bir model kullanılarak, farklı küresel grafitti yapı elde edildi Grafit sayılan ve çaplan metalografik deneyler ile belirlendi. TS EN 138 standardına göre çekme numuneleri hazırlanarak mekanik özellikler saptandı. Ankastre eğilmeli yorulma deney numuneleri üzerine a/c=0.3 sabit ve a/t=0.2-0.5 oranlarında değişken eliptik yüzey çatlakları açıldı. Yorulma oranı R=-l olan tam değişken yükleme koşullarında, çalışma frekansı -25 Hz olan sabit deplasmanlı ankastre eğilmeli yorulma deneyleri yapıldı. Farklı küresel grafitli yapı ve farklı a/t çatlak boyutlarında ve parametrik açılarda çatlak ilerleme hızlan ölçüldü. Newman- Raju bağıntıları kullanılarak gerilme şiddet faktörleri hesaplandı. Farklı küresel grafitli yapıya sahip malzemeler için çatlak ilerleme hızlan hesaplanarak, c ve n malzeme sabitleri belirlendi. Nodul sayısının azalması ve boyutlarının artması ile çatlak ilerleme hızının arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, various nodule structures were produced by using a stepped pattern. Number of nodules and nodule diameters were determined by counting on unetched samples. Tensile tests were performed according to TS-138 standards. Elliptical surface crack for various a/t ratios were produced on the reverse bending fatigue test samples. Fully variable load that cycle rations was R=-l and that the testing frequency was 25 Hz. Reverse bending fatigue tests were examined for different spheroidal graphite structure and various a/t ratios. Crack growth rates were measured for different spheroidal graphite structure and different parametrical angles. Stress intensity factors were obtained by Newman-Raju equations. Fatigue crack growth exponent n and crack growth coefficient c for different spheroidal graphite structure were determined by Paris-Erdoğan equation and effect of nodule count and diameters on crack growth rate was investigated. It was concluded that fatigue crack growth increase with decreasing nodule count and increasing nodule diameters.