Reçinelerle ağır metal adsorpsiyonu ve atık sulara uygulanması
Adsorption of heavy metals with resins and its wastewater applications
  1. Tez No: 128910
  2. Yazar: FETHİYE GÖDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sorpsiyon, İyon değiştirme, ICP-AES, AAS, Ağır metal, Freundlich ve Langmuir izotermleri, Sorption, Ion Exchange, ICP-AES, AAS, Heavy Metal, Freundlich and Langmuir Isotherms
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Doktora Tezi REÇİNELERLE AĞIR METAL ADSORPSİYONU VE ATIK SULARA UYGULANMASI Fethiye Göde Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2002, 119 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Yunus ERDOĞAN Doç. Dr. Handan GÜLCE Doç. Dr. Emine ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada, şelat reçineler(Chelex-100 ve Lewatit TP 207), kuvvetli asidik katyon değiştirici reçine(Lewatit S 100) ve tabii reçineler(KMDAE-Sporopollenin ve CEP-Sporopollenin) ve zayıf bazik anyon değişitirici reçine(Lewatit MP 62) ve kuvvetli bazik anyon değiştirici reçine(Lewatit M 610) iyon değiştirici reçineler olarak kullanılmıştır. İyon değiştirici reçineler, Cu(II), Zn(II), Cd(II), Ni(II), Pb(II) ve Cr(III) katyonları ve C^Cb"2 anyonunun sulu çözeltilerinin sorpsiyonu için, kesikli kaplara konulmuştur. İyon değiştirme-metal işlemlerinde denge sorpsiyon izoterm eğrileri Freundlich ve Langmuir sorpsiyon izotermleri kullanılarak çizilmiş ve bu izotermlerden adsorpsiyon parametreleri(k, n, As ve Kb) hesaplanmıştır. Metal- reçine denge çalışmaları, metal konsantrasyonu, pH, sıcaklık, reçine miktarı ve zamanın etkileri incelenerek tamamlanmıştır. Cr(III) ve Cr(VI) türleme deneyleri kesikli kap tekniğiyle reçinelerle gerçekleştirilmiştir. Konya Belediye Atık Su Terfi Merkezi, Konya' daki deri fabrikası ve Isparta- Yalvaç deri işletmelerinden alınan atık su numunelerinin metal miktarları 12 ay boyunca analiz edilmiştir. Toplanan numuneler reçinelerle doldurulmuş kolonlardan geçirilmiştir. Bütün çözeltilerdeki toksik metal miktarları UV-visible, AAS ve ICP-AES cihazları kullanılarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT PhD Thesis ADSORPTION OF HEAVY METALS WITH RESINS AND ITS WASTEWATER APPLICATION Fethiye Göde Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2002, page: 119 Jury: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Yunus ERDO?AN Assoc. Prof. Dr. Handan GÜLCE Assoc. Prof. Dr. Emine ÖZCAN Assoc. Prof. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study, chelating resins(Chelex-100 and Lewatit TP 207), a strong acid cation exchanger resin(Lewatit S 100) and natural resins (KMDAE-Sporopollenin and CEP-Sporopollenin), a weak base anion exchanger resin(Lewatit MP 62) and a strong base anion exchanger resin(Lewatit M 610) are all used as ion exchange resins. Ion exchange resins are submerged in the batch vessels for the sorption of liquid solutions of cations; Cu(II), Zn(II), Cd(II), Ni(II), Pb(II) and Cr(III) and anion; Cr2(V. The isotherm curves of equilibrium sorption of ion exchange-metal process are drawn by using Freundlich and Langmuir sorption isotherms, and the adsorption parameters(k, n, As and Kb) are calculated from the isotherms. The metal-resin equilibrium studies are completed by examining the effect of metal concentration, pH, temperature, amount of resin and time. Experiments of Cr(III) and Cr(VI) speciation were performed with resins in batch techniques. The wastewater samples collected from Konya Municipal Discharging Wastewater Plant, Konya Leather Factory and Isparta-Yalvaç Leather Componies were analyzed for the metal content for 12 months. The collected samples were passed through columns filled with resins, the toxic metal contents in the resins were identified. The toxic metal content of all solutions were measured UV-visible, AAS and ICP-AES instruments.