Sıvı membranlarda makrosiklik bileşikler kullanılarak bazı katyonların transport özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of transport properties of some cations through liquid membranes by using of macrocyclic compounds
- Tez No: 128911
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSÖZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Sıvı membran, Metal transport, Transport kinetiği, Transport modelleri, Kaliksaren »T, Liquid membrane, Metal transport, Transport kinetic, Transport models, Calixarene IV
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Doktora Tezi SIVI MEMBRANLARDA MAKROSİKLİK BİLEŞİKLER KULLANILARAK BAZI KATYONLARIN TRANSPORT ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ H. Korkmaz ALPOGUZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ 2002, Sayfa: 91 Jüri: Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Halil ÇETİŞLİ Prof. Dr. Tevfık ATALAY Bu çalışmada taşıyıcı olarak kaliks[4]aren nitril türevleri ((1) ve (2)) kullanılarak hacimli ve destekli sıvı membran transport çalışmaları gerçekleştirildi. Hacimli sıvı membran transport deneyleri sıcaklık, karıştırma hızı, çözücü gibi farklı parametreler altında yapıldı. Buna bağlı olarak kinetik parametreler (ki, k2, tmax, Rmmax, Jdmax, Jamax) ard arda tersinmez I. mertebe reaksiyonların kinetik kuralına göre hesaplandı. Kinetik verilerin sonucu olarak Hg2+ metal katyonunun, transport hızının sıcaklık ve karıştırma hızı ile lineer olarak değiştiği, Na+ ve Pb2+ metal katyonlarına göre seçimli olduğu tespit edildi. Farklı çözücüler kullanıldığı zaman çözücüler arasındaki etkinlik sırasının CH2Cİ2>CHCİ3>CCİ4 şeklinde olduğu bulundu.Taşıyıcı olarak yine (1) ve (2) bileşikleri kullanılarak, Celgard 2400 ve Celgard 2500 model membranlar ile Hg2+ metal katyonunun destekli sıvı membran transport çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmada Hg + metal katyonunun nitrat ve klorür tuzu kullanılarak anyon etkisi araştırıldı. Ayrıca (1) ve (2) taşıyıcılarının farklı çözücüler ksilen, kloroform, 2-nitrofeniloktil eter gibi farklı çözücüler içerisinde çözülmesiyle çözücü etkisi incelendi. Bu etkiler, Danesi kütle transfer modeline uygulanarak her bir farklı parametre için geçirgenlik katsayısı (P) değerleri hesaplandı. Sonuç olarak, sıvı membran transport çalışmalarında transport veriminin, taşıyıcı ligandın türüne ve karakteristik özelliklerine, çözücünün türüne ve viskozitesine, karıştırma şartlarına, sıcaklığa, organik (membran) fazdaki taşıyıcı ile metal tuzu arasında meydana gelen kompleksin kompleksleşme ve dekompleksleşme hızına bağlı olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ph.D. Thesis THE INVESTIGATION OF TRANPORT PROPERTIES OF SOME CATIONS THROUGH LIQUID MEMBRANES BY USING OF MACROCYCLIC COMPOUNDS H. Korkmaz ALPOGUZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ 2002, Pages: 91 Jury: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Halil ÇETİŞLİ Prof. Dr. Tevfık ATALAY In this study, bulk and supported liquid membrane transport were carried out by using of calix[4]arene nitrile derivatives (1) and (2) as carrier. The bulk liquid membrane transport experiments were examined at various parameters such as temperature, stirring rate and solvent. From the results, the kinetic parameters (ki, k2, tmax, Rmmax, Jdmax, Jamax) were analyzed in the formalism of two, consecutive irreversible first order reactions. The kinetic data shows that the transport rate of Hg2+ ions was increased as lineer with increasing of temperature and stirring rate and permeselective with respect to Na+ and Pb + ions. When the various solvents was used, the efficiencies was found to be in the order as CH2Cİ2>CHC13>CC14. inThe supported liquid membrane transport of Hg2+ ion was also investigated by using of calix[4]arene nitrile derivatives (1) and (2) with Celgard 2400 and Celgard 2500 model membranes. In this study, the anion effects on the transport of Hg2+ ion was examined by using of chlorides and nitrats salts. In addition, the effect of solvents such as xylene, chloroform, 2-nitrophenyloctylether for (1) and (2) carriers was investigated. The permeability coefficients was calculated for each parameter according to Danesi mass transfer models. In conclusion, the transport efficiency on the liquid membrane transport was dependent on the type of carrier and its characteristics, the type of solvent and its viscizity values, the stirring rates, temperature, and the rate of complexation and decomplexation between carriers in organic membrane phase and metals salts.