Aksaray ili evsel atıksu karakteristiğine etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting domestic wastewater characteristic in Aksaray
  1. Tez No: 544369
  2. Yazar: SEZGİN KÖYMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evsel atıksu, Kanalizasyon, Yağmur suyu, Debi, Yeraltı suları, Atıksu analizleri, Domestic wastewater, Sewage, Rain water, Flow, Ground-Water, Wastewater analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Aksaray İli Merkezinin atıksu karakteristiği incelenmiş ve buna etki eden faktörler araştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında 2015 ve 2016 yılları arasında yapılan analiz ve debi sonuçlarından yola çıkılarak şehrin atıksu karakteristiği belirlenmiştir. Mevsimsel ve Günlük Debi değişimleri, Nüfus yoğunluğu, ortalama su kullanımı ile elde edilen veriler kıyaslanarak olması gereken değerler ile ölçülen değerler arasındaki farklar tespit edilmiştir. Oluşan fakların nedenleri araştırılmış ve debilerde olması gereken sonuçlardan çok farklı sonuçlar ortaya çıktığı görülmüştür. Bu farklılıkları incelemek amacı ile yapılan araştırmalarda, yeraltı suları, yağmur suları, boru kaçakları ve defacto sulamalar debi değerlerinin farklı çıkmasına neden olduğu saptanmıştır. Ayıca analiz edilen parametrelerde debilerden kaynaklı seyrelmeler olduğu görülmüş ve gerçek değerleri yansıtmadığı tespit edilmiştir. Kurulması planlanan evsel atıksu arıtma tesisinde bu değerlere dikkat edilmeli ve şimdiden önlemleri alınmalıdır. Ayrıca yeraltı sularının mevcut şebekeye sızmasının önlenmesi, kaçakların tespit edilmesi ve onarılması gerekmektedir. Yine yağmur suyu hatlarının tamamlanıp birleşik kanalizasyon sisteminden ayrık kanalizasyon sistemine geçilmesi atıksu arıtma tesisinin işletilebilirliği açısından önemli bir husustur.
Özet (Çeviri)
In this study, the wastewater characteristics of Aksaray Province Center were examined and the factors affecting this were investigated. Within the scope of this study, the wastewater characteristics of the city were determined based on the results of analysis and flow between the years 2015 and 2016. Seasonal and daily flow changes, compared with population density and average water use. The results obtained in these comparisons were found to be different from those required and the causes of these differences were investigated. Especially flow rates were found to be lower or higher than required values. In order to investigate the differences in flow rates, it has been determined that it affects the flow rate due to factors such as groundwater, rain water, pipe leaks and defacto irrigations. In addition, it is seen that there are dilutions caused by flow rates in the analyzed parameters and it did not reflect the actual values. These values should be taken into account in the planned domestic wastewater treatment plant and measures should be taken in advance. Furthermore, groundwater should be prevented from infiltrating the existing grid and leaks must be identified and repaired. Also the rainwater lines must be completed, and switching from the combined sewer system to the discrete sewage system will be important for the operability of the wastewater treatment plant.