Oksidatif polikondensasyon metoduyla yeni tip oligomerlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of new type oligomer with oxidative polycondensation method
  1. Tez No: 128972
  2. Yazar: HASAN MART
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜRÜK, PROF. DR. MEHMET SAÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-hidroksibenzaldehit. Oksidatif polikondensasyon. Oligomer Schiff bazları ııı, 4-hydroxybenzaldehyde. Oligomer Schiff bases. Oxidative polycondensation IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET OKSİDATİF POLİKONDENSASYON METODUYLA YENİ TİP OLİGOMERLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU MART, Hasan Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Hüseyin YÜRÜK 2. Danışman : Prof.Dr. Mehmet SAÇAK Temmuz 2002, 97 sayfa Bu çalışmada 4-hidroksibenzaldehit (HBA)'in hidrojen peroksitle oksidatif polikondensasyon reaksiyonu şartları ve ürünleri incelendi. Bu reaksiyonda optimum reaksiyon şartı belirlendi. Oligo-4-hidroksibenzaldehit (OHBA), sulu alkali ortamda, hidrojen peroksitle, 75-95 °C arasında HBA'in oksidatif polikondensasyonuyla elde edildi. Ürünler, H-NMR, FT-IR, UV-Vis ve elementel analiz yöntemleriyle karakterize edildi. Hidrojen peroksit ortamında sentezlenen OHBA'in, sayıca ortalama molekül ağırlığı, ağırlıkça ortalama molekül ağırlığı ve polidisperslik derecesi sırasıyla 5171, 8625 ve 1.668 olarak bulundu. Optimum reaksiyon şartlarında reaksiyon ürünü verimi % 58 olarak bulundu. Termogravimetrik analizler OHBA'in termooksidatif bozunmaya dirençli olduğunu gösterdi. OHBA'in % 5, % 50 ve % 51.8 ağırlık kayıpları sırasıyla 170, 845 ve 900 °C olarak bulundu. Ayrıca OHBA'in anilin, 2-kloranilin, 4-aminotoluen, 2-aminotoluen, 4-nitroanilin ve 2-aminofenolle kondensleşme reaksiyonlarıyla yeni oligomer Schiff bazları sentezlendi ve sentezlenen bu bileşiklerin yapı ve özellikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NEW TYPE OLIGOMER WITH OXIDATIVE POLYCONDENSATION METHOD MART, Hasan Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof.Dr. Hüseyin YÜRÜK 2nd Advisor : Prof.Dr. Mehmet SAÇAK July 2002, 97 pages The products and oxidative polycondensation reaction conditions of 4- hydroxybenzaldehyde (HBA) with hydrogen peroxide (H2O2) were studied. In this reaction, optimum reaction condition was determined. Oligo-4-hydroxybenzaldehyde (OHBA) was synthesized from the oxidative polycondensation of HBA with H2O2 in an aqueous alkaline medium between 75 and 95 °C. The products were characterized by H- NMR, FT-IR, UV-Vis and elemantal analysis. The number average molecular weight, mass average molecular weight and polidispersity index values of OHBA synthesized at medium H2O2 were found to be 5171 and 8625 g.mor1, 1.668 respectively. At the optimum reaction condition, the yield of reaction product was found to be 58 %. TG analyses showed OHBA to be resistant to thermo oxidative decomposition. The weight loss of OHBA were found to be 5, 50 and 51.8 % 170, 845 and 900 °C, respectively. Also, new oligomeric Schiff bases were synthesized from condensation of OHBA with aniline, 4- aminotoluene, 2-aminotoluene, 2-aminophenol, 2-chloroaniline and 4-nitroaniline and their the structures and properties were determined.