Tekstil endüstrisinde kullanılan everzol brilliant blue R/SP boyasının Funalia trogii kültür filtratı ile renginin giderilmesi
Decolorization of the everzol brilliant blue R/SP used in the textile industry by Funalia trogii culture filtrate
  1. Tez No: 128997
  2. Yazar: KUDDİS BÜYÜKAKILLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÜNYAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Funalia trogü, Everzol Brilliant Blue R/SP, Renk giderimi, Kinetik, Michaelis- Menten Bağıntısı, Funalia trogii, Everzol Brilliant Blue R/SP, Decolorization, Kinetics, Michaelis- Menten Equation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz Mono azo, bis azo ve antrakinon yapıdaki endüstriyel boyalan kapsayan sekiz farklı tip boya, renk giderimi için, Funalia trogü kültür filtratı ile muamele edilmiştir. Bu boyalardan üçü; Everzol Brilliant Blue R/SP (Reactive Blue 19 - C.I. No:61.200), Everzol Black B (Reactive Black 5 - C.I. No:20.505) ve Evercion Blue P-GR (Reactive Blue 15 - C.I. No:61.205:l) renk kaybına uğramıştır. Everzol Brilliant Blue R/SP (EBBRSP) boyasının katı faz fermantasyon ortamında pH 5'de 30°C'de 10 gün inkübe edilerek üretilen Funalia trogü kültür filtratı ile renginin giderilmesi üzerinde etkili olan reaksiyon koşulları incelenmiştir. pH 3 ve 40°C sıcaklıkta, 75 mg/L boya ve 150 \xh enzim ile maksimum renk giderimi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Eight different types of industrial dyes, including mono azo, bis azo and anthraquinone dyes, were treated, for decolorization by the culture filtrate from Funalia trogii. Three of the dyes, Everzol Brilliant Blue R/SP (Reactive Blue 19 - C.I. No:61.200), Everzol Black B (Reactive Black 5 - C.I. No:50.505) and Evercion Blue P-GR (Reactive Blue 15 - C.I. No:61.205:l) lost their color. Reaction conditions of decolorization by Funalia trogii culture filtrate incubated at 30°C and pH 5 for 10 days in solid phase Everzol Brillinant Blue R/SP fermentation medium were investigated Maximum decolorization rate occurs with 75 mg/L dye and 150 uL culture filtrate at incubation conditions are pH 3 and 40°C.