Simulation modeling and analysis of border security system
Hudut güvenlik sisteminin simülasyonla modellenmesi ve analizi
- Tez No: 129171
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Askeri Simülasyon, Hudut Güvenliği rv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET HUDUT GÜVENLİK SİSTEMİNİN SİMÜLASYONLA MODELLENMESİ VE ANALİZİ Gökhan Çelik Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Temmuz 2002 Sınır kontrolü bir millet ve vatandaşlarının güvenliği için hayati öneme sahiptir. Bu sebeple, dünyadaki tüm devletler sınırlarının güvenliğini artırmak için önlemler aramaktadırlar. Diğer taraftan, sınır güvenliğini artırmak önemli maliyetler getirmektedir. Bu çalışmada, Hudut Taburu tararından desteklenen bir Hudut Bölüğü'nün harekata yönelik faaliyetleri modellenerek, Hudut Bölüğü'nün performansı analiz edilmektedir. Ana hedefimiz, Türkiye'nin kara sınırlan boyunca sınır güvenliğini ve kontrolünü artırmak için daha etkin yöntemler ortaya çıkarmaktır. Bu amacımıza ulaşmak için, hudut güvenlik sisteminin yapısı ve bu sistemin bileşenleri incelenmekte, performans ölçütleri arasındaki ilişkiler gözlemlenmekte ve güvenlik elemanlarının sistem performans ölçütleri üzerindeki etkisi tespit edilmektedir. Ayrıca, sistemde değişiklikler yapıldığında veya yeni kaynaklar ilave edildiğinde sistemdeki etkileri incelenmekte, performans ölçütlerini geliştiren değişik alternatifler sıralama/seçme ve çok amaçlı karar verme yöntemleriyle değerlendirilmektedir. Model ARENA simülasyon programı kullanılarak hazırlanmıştır. İlgili referanslar tezde verilmiş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION MODELING AND ANALYSIS OF BORDER SECURITY SYSTEM Gökhan Çelik M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu July, 2002 Border control is vital to the security of the nation and its citizens. Hence, states all around the world look at measures to increase the security of their borders. On the other hand, increasing border security also brings significant financial costs. In this study, the performance of a Border Company is analyzed by simulation modeling of the operational activities of a Border Company supported by Border Battalion. Our main objective is to find out more efficient ways of increasing border control and security along the land borders of Turkey. To achieve this objective, we examine the border security system structure and its components, observe the relationships between performance measures, and find out effects of security elements on the system performance measures. We also investigate system responses when changes implemented in the system or new resources added, evaluate different alternatives that improve the performance measures by using ranking/selection and multi-criteria decision-making procedures. The model is developed by using ARENA simulation system and the results are analyzed by using SPSS statistical package program. A comprehensive bibliography is also provided in the thesis. KeyWords: Military Simulation, Border Security $^':>/-\. ^^ m