Robotic cell scheduling with operational flexibility
Operasyonel esneklikli robotik hücre çizelgeleme problemi
- Tez No: 129172
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robotik hücre, döngüsel çizelgeleme, otomasyonlu üretim. iv, Robotic cell, cyclic scheduling, automated manufacturing. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET OPERASYONEL ESNEKLİKLİ ROBOTİK HÜCRE ÇİZELGELEME PROBLEMİ Hakan Gültekin Endüstri Mühenlisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Selim Aktürk Haziran 2002 Bu tezde iki makinalı, operasyonel esneklikli ve tek tip parça üreten robotik hücreler konu alınmıştır. Üretilecek her parçanın bu iki makinada belirli sayıda işlemden geçmesi gerekliliği ve her iki makinanın da bütün işlemleri yapabilecek kapasitede olması kabul edilmiştir. Verilmek istenen karar, döngü zamanını en aza indiren robot hareket döngüsünü ve işlemlerin makinalara atamasını bulmak. Bu problem tanımı için 1-parça üreten hareket döngülerinin artık mutlaka en iyi olmadığını, verilen parametrelere göre bazen 1-parça bazen de 2- parça üreten hareket döngülerinin en iyi olabileceğini ispatladık. Operasyonel esneklik kabullenmesinin sonucu olarak ortaya çıkan yeni bir robot hareket döngüsü önerdik. Önerilen bu yeni döngü sadece basit ve kullanışlı olarak kalmadı, aynı zamanda bilinen bütün hareket döngülerinden daha kısa bir döngü zamanı verdi. Son olarak, robot ve makinaların yerleşimini değiştirerek önerilen yeni hareket döngüsünün zamanını daha da azaltabileceğimizi ve bunu yaparken bilinen diğer döngülerin zamanlarında bir değişme olmayacağını gösterdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROBOTIC CELL SCHEDULING WITH OPERATIONAL FLEXIBILITY Hakan Gültekin M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk June 2002 In this thesis, we study the problem of two-machine, identical parts robotic cell scheduling with operational flexibility. We assume that every part to be processed has a number of tasks to be completed in these two machines and both machines are capable of performing all of the tasks. The decision to be made includes finding the optimal robot move cycle and the optimal allocation of tasks to these two machines corresponding to this robot move cycle that jointly minimize the cycle time. We proved that 1-unit robot move cycles are not necessarily optimal with this definition of the problem any more and that according to given parameters either one of the 1-unit robot move cycles or a 2-unit robot move cycle is optimal. We proposed a new robot move cycle, which is a result of the assumption of operational flexibility. This cycle is not only simple and practical but also dominates all of the common cycles reported in the literature. Finally, we considered the change of layout and showed that the cycle time of the proposed cycle can be further reduced by a change in the layout while the cycle times of all other cycles remain the same.