Metal coverage on single-wall carbon nanotubes: Metal nanoring and nanotube formation
Tek çeperli nanotüp üzerine metal kaplanması: Metal nanohalka ve nanotüp oluşumu
  1. Tez No: 129182
  2. Yazar: V. M. KEMAL BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ÇIRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanotüpler, karbon, metal kaplama, metal halka, metal tüp, bağlanma, ilk-prensipler elektronik yapı, Nanotubes, carbon, metal coverage, metal ring, metal tube, binding, ab-initio electronic structure
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET TEK ÇEPERLİ KARBON NANOTÜP ÜZERİNE METAL KAPLANMASI: METAL NANOHALKA VE NANOTÜP OLUŞUMU V. M. Kemal Bağcı Fizik Yüksek Lisans Danışman: Prof. Dr. Salim Çıracı Temmuz 2002 Karbon nanotüpler nanometre boyutundaki elektronik ve opto-elektronik aygıtların gerçekleştirilebilmesi için ideal bir malzeme olarak kabul edilmektedir. Bu tür sistemlerin fiziğinde en temel soru metal-nanotüp etkileşimleridir. Bu tezde, nanotüplerin metal kaplanması ve tek atom-nanotüp etkileşimlerim inceledik. Ti, Fe ve Ni atomlarının nanotüpe kuvvetli ve Al,Cu ve Au atomlarının ise zayıf bağlandığını gözlemledik. Geçiş elementi metallerinin d orbitallerinin bu noktada önemli bir rol oynadığım öne sürüyoruz. Ayrıca, metal-metal etkileşimlerinin nanotüp yüzeyinin eşdağılımlı kaplanmasını engellediğini, buna karşın tüp etrafında alüminyum atomlarından oluşan ve belirgin şekle sahip halka ve tüp oluşabildiğini ve bunun metalleşmeye yol açtığım gösterdik. Nanotüpün eşdağılımlı kaplanması için bir kriter öne sürdük.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METAL COVERAGE ON SINGLE- WALL CARBON NANOTUBES : METAL NANORING AND NANOTUBE FORMATION V. M. Kemal Bağcı M. S. in Physics Advisor: Prof. Dr. Salim Çır acı June 2002 The carbon nanotubes are welcomed as the basis element for electronic and opto-electronic devices of nanometers size, the size of a few atoms. The question of crucial importance in the physics of utilization of nanotubes as nanowires, transistors, couplers etc. is the metal-nanotube interactions. In this thesis, we considered the problem of metal coverage of nanotubes and single atom-metal interactions, using the first-principles computational techniques. We had found that Ti, Fe and Ni bind strongly to the nanotube while Al, Cu and Au has weak binding. We propose that d orbital electrons of transition metal elements play important role in the strong interactions. We also observed that strong metal- metal interaction prevents uniform coverage of nanotube, however a stable ring and tube of aluminum atoms with well defined patterns can also form around the semiconducting SWNT's and lead to metallization. We have obtained a criteria for the uniform coverage of nanotubes by metal atoms.