Internet based communication network between doctors
İnternet tabanlı doktorlar arası haberleşme ağı
- Tez No: 129257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALBERT GÜVENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Medikal Enformasyon Sistemi, Sağlık Portalı, Dağıtık Tabanlı Medikal Enformasyon Sistemi, Online Tıbbi Konsültasyon, Internet Online Haberleşme Ağı, Sohbet Uygulaması, Medical Information System, Health Portal, Distributed Medical Information System, Online Medical Consultation, Internet Online Communication Network, Chat Application..*& a
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET INTERNET TABANLI DOKTORLAR ARASI HABERLEŞME AĞI Tezin amacı, Türkiye'deki sağlık sisteminin gereksinimlerini internet üzerinden karşılayacak bir haberleşme ağını kurmaktır. Hastayı tedavi eden sağlık personelleri arasında uygun iletişim metodlan ve teknolojisinin eksikliği, koordinasyon problemlerine yol açmaktadır. Daha önce yapılmış olan çalışmalar bu problemlerin, halk sağlığı hizmet kalitesi ve sağlık harcamaları üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu göstermektedir. Olumsuz etkilere örnek olarak, gereksiz test tekrarlarını veya gereksiz ilaç kullanımını verebiliriz. Hasta takibi problemine, kolaylıkla erişilebilen Internet servislerini kullanan, düşük maliyetli bir çözüm önerilmiştir. Dağıtık sistem, kullanıcılarının onayı doğrultusunda merkezi bir sistemi de içine dahil ederek hasta kayıtlarının merkezi bir sunucu bilgisayarda tutulmasını ve istenildiğinde yine izne sahip sistem kullanıcıları tarafından erişilmesine olanak sağlayacaktır. Sisteme üye olan doktorların hasta kayıtlarına erişimleri, Internet sayesinde yerden ve zamandan bağımsız olarak mümkün olabilecektir. Hastalar sistemin merkezi veritabanını barındıracak olan www, e-healthportal. com sitesi üzerinden tedavi hizmeti aldığı doktor ya da doktorların izni dahilinde kısıtlı olarak ya da bütünüyle kendi kayıtlarına erişebileceklerdir. Yakın bir gelecekte, sistemin merkezi veritabanında toplanacak olan tıbbi kayıtlar, tıbbi araştırmalarda istatistik veri olarak kullanılabilecektir. Bütün bunlara ilave olarak sistem, aynı hastayı tedavi eden teorikte sınırsız sayıda doktor arasında hastanın tıbbi görüntüleri üzerinde telekonsültasyon yapılmasına olanak tanıyacaktır. Sistemin yaygın olarak kullanılması, sağlık sektörü içindeki koordinasyonun geliştirilmesi konusunda yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INTERNET BASED COMMUNICATION NETWORK BETWEEN DOCTORS The main objective was to develop an information system that will meet the requirements of the Healthcare System in Turkey. Coordination problems among health professionals treating the same patient can occur due to the lack of proper communication methods and technologies. Previous work has shown the effect of this problem on health care quality and cost in the form of investigations and medication errors. A low cost solution to the problem of patient information management is proposed, which makes use of the widely available Internet services. The distributed system will store the patient records on a central database server if appropriate permissions are taken by the patients' doctors. The system will allow subscribed doctors to access patients' records using Internet whenever they need. On the other hand, patients can access their medical records using web-site http ://www. e-healthportal. com via a secure channel. This site will be the backbone of this system. In the near fixture, the collected medical data on the server can be used to perform statistical analysis. In addition, the system will allow doctors treating the same patient to perform medical teleconsultation on the Internet. The use of this tool may be highly beneficial in improving coordination among health care professionals.