Investigation of maritime accidents in the İstanbul Channel via logistic regression and simulation
İstanbul Boğazı'ndaki deniz kazalarının regresyon ve simülasyon ile araştırılması
- Tez No: 129416
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN OR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Trafik, Industrial and Industrial Engineering, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
VI ÖZET ISTANBUL BOĞAZI'NDAKİ DENİZ KAZALARININ LOJİSTİK REGRESYON VE SİMÜLASYON İLE ARAŞTIRILMASI Deniz taşımacılık açısından çok riskli bir ortam olmasa da, değişik suyollarında kazalar olmaktadır. Ayrıca, tehlikeli maddelerin deniz yolu ile taşınması diğer taşıma ortamlarına gore çok daha değişik riskleri içermektedir. Bu riskler bir gemi Istanbul Boğazı gibi dar bir su kanalından geçtiğinde çok daha fazlalaşmaktadır. Dünyanın geçişi en zor su kanallarından biri olan Istanbul Boğazı, bu çalışmanın konusunu teşkil etmektedir. Özellikle son senelerde taşınan tehlikeli maddelerin miktarı ve Boğaz' dan geçen gemilerin boyutları çok fazla artmıştır. Bu çalışmanın ana hedefi Istanbul Boğazı'nda oluşan kazaların nedenlerini belirlemek ve taşıma risklerini değerlendirmektir. Bu yolla ilerde alınabilecek stratejik kararlarin ve oluşabilecek trafik koşullarının bu risklere etkisi tahmin edilebilecektir. Öncelikle, kazaya sebep olabilecek potansiyel faktörler uzman görüşleri alınarak tespit edilmiş, bunlarla ilgili geniş çapta data toplanmıştır. Boğaz sekiz homojen risk bölgesine bölünmüş, kazalar da üç ayrı kategoriye ayrılmıştır. Lojistik regresyon metodu organize edilen dataya SPSS programı üzerinden uygulanmış ve her kaza kategorisi için ayri kaza olasılık modelleri kurulmuştur. Bu olasılık modellerinin doğrulanmasından sonra, bunlar SIMAN programında kurulan Boğaz trafik simülasyon modeline girilmiştir. Son safhada simülasyon modeli sonuçlan üzerinden doğrulanmış ve bazı senaryo analizleri yapilmıştır. Sonuç olarak, Istanbul Boğazı'ndaki dinamik risk yapısı lojistik regresyonun risk olasılık modellerinin simülasyon ile entegre edilmesiyle tahmin edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF MARITIME ACCIDENTS IN THE ISTANBUL CHANNEL VIA LOGISTIC REGRESSION AND SIMULATION Although the sea is not a particularly risky mode of transport, accidents do happen in different waterways. Furthermore, the transport of hazardous or dangerous substances by sea has a quiet different risky position than that of other transport modes. The risk becomes greater when a ship is traveling in a narrow waterway, very near to land such as Istanbul Channel. As being one of the most difficult to navigate waterways in the world, the Istanbul Channel waterway is the interest of this study. Especially, in the recent years the hazardous material transport volume and the size of the vessels passing the Channel have increased a lot. The primary objective of the study is to identify the causes of accidents and assess the transport risks in the Istanbul Channel, which will help predict the impact of future strategic decisions and traffic conditions on these risks. Firstly, potential accident causing factors were selected after having expert opinion and extensive data were collected. The Channel is divided into eight homogeneous risk zones and the accidents are classified into three categories. Logistic regression methodology is applied to the integrated data in SPSS and accident probability models were generated for each accident category. After validation of the probability models, they were utilized in the Channel traffic simulation model developed in SIMAN. Finally, validation of simulation model is done through simulation output and some scenario analysis is conducted. As a result, the dynamic nature of risk in the Istanbul Channel is captured by integrating system simulation with risk probability models of logistic regression.
Benzer Tezler
- Simulator-based evaluation of human response in emergencies
Acil durumlarda ınsan faktörünün simülatör ortamında değerlendirilmesi
ESMA UFLAZ
Doktora
İngilizce
2023
Denizcilikİstanbul Teknik ÜniversitesiDeniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. ÖZCAN ARSLAN
- Türk boğazları´ndan gemi geçişleri ve geçiş sürelerinin analizi
Analysing passages and passages times of ships from Turkish straits
MUSTAFA TAŞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Denizcilikİstanbul Teknik ÜniversitesiDeniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖZCAN ARSLAN
- Temporal and spatial investigation of maritime accidents in the strait of Istanbul in the perspective of navigational safety
İstanbul Boğazı'ndaki deniz kazalarının seyir emniyeti perspektifinde zamansal ve mekansal olarak incelenmesi
GİZEM KODAK
Doktora
İngilizce
2022
Denizcilikİstanbul Teknik Üniversitesiİklim ve Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER ÜNAL
DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN ACARER
- İstanbul Boğazı'ndaki kılavuzluk hizmetleri ile gemi kazaları arasında eşbütünleşme ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the co-integration analysis between pilotage services and ship accidents in the Istanbul Strait
MERT BAHADIR
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Denizcilikİstanbul ÜniversitesiDeniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERDAL ARLI
- Gemi kazası kompleks probleminin incelenmesi için kök sebep analizi yaklaşımı önerisi
A root cause analysis approach for maritime accident problem investigation
TUBA KEÇECİ
Doktora
Türkçe
2015
Denizcilikİstanbul Teknik ÜniversitesiDeniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZCAN ARSLAN