Egg production rate, feeding rate, gonad maturity and growth rate of Calanus euxinus (Copepoda) in the Black Sea
Karadeniz'de Calanus euxinus'un (Copepoda) yumurta üretim oranı, beslenme oranı, gonad gelişimi ve büyüme oranı
- Tez No: 129469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENGÜL BEŞİKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Kopepod, Calanus euxinus, Yumurta Üretim Oranı, Büyüme Oranı, Beslenme Oranı. vı, Black Sea, Copepod, Calanus euxinus, Egg Production Rate, Growth Rate, Feeding Rate. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz KARADENİZ' DE CALANUS EUXINUS' UN (COPEPODA) YUMURTA ÜRETİM ORANI, BESLENME ORANI, GONAD GELİŞİMİ VE BÜYÜME ORANI Telli, Murat Yüksek Lisans, Deniz Bilimleri Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Şengül BEŞİKTEPE Eylül 2002, 81 sayfa Calanus euxinus' un gonad gelişiminin ve besin bolluğunun yumurta verimine etkisi Ekim 2000 ve Mayıs 2001 müddetince Karadeniz' de incelendi. Yumurta üretim oranı Ekim ayinda 0 ila 7.34 yumurta dişi“1 gün”1, Mayıs ayında 1.82 ila 7.02 yumurta dişi“1 gün”1 aralıklarında bulunmaktadır. Yumurta üretim oranının, gonad gelişimini tamamlamış dişilerin bulunma yüzdeleri ile yakın ilişkili olduğu gözlenmiştir. Ancak yumurta üretim oranının her iki örnekleme periyodunda da klorofil-a konsantrasyonundan bağımsız olduğu görülmektedir. Dişi C. euxinus' un pigment tüketme oranları Ekim ayında 2.08 ila 40.54 ng chl-a dişi“1 gün”1, Mayıs ayında 6.68 ila 64.93 ng chl-a dişi“1 gün”1 aralığında bulunmaktadır. C. euxinus' un klorofil tüketme oram ile ortamın klorofilkonsantrasyonu arasında positif bir korelasyon bulunmuştur. Fakat, klorofil tüketme oranlarının yumurta verimi ile istatistiksel kaydadeğer bir ilişkisi bulunamamıştır. C. euxinus, un üretkenlik büyüme oranlarının kendi kuru ağırlığı ile ters orantılı olduğu bulunmuştur ve ortalama büyüme oranlan Ekim ayı için 0.01 gün“1, Mayıs ayı için 0.03 yumurta gün”1 dür. Bu sonuçlar daha önceden yumurtalarını yayarak yumurtlayan (broadcast-spawner) kopepodlar için bildirilen büyüme oranlarından oldukça düşüktür. Bu kıyaslama bize çalışmanın yapıldığı dönemlerde besin kıtlığı olabileceğini gösteriyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EGG PRODUCTION RATE, FEEDING RATE, GONAD MATURITY AND GROWTH RATE OF CALANUS EUXINUS (COPEPODA) IN THE BLACK SEA Telli, Murat M.Sc, Institute of Marine Sciences Supervisor: Assistant Prof. Şengül BEŞİKTEPE September 2002, 81 pages The effects of gonad maturity and chlorophyll-a concentration on egg production rates of Calamus euxinus were examined in the Black Sea during October, 2000 and May, 2001. Egg production rates varied between 0 and 7.34 eggs female“1 d'1 in October, and between 1.82 and 7.02 eggs female”1 day“1 in May. Egg production rate of C. ewcinus was found to be closely related to the proportion of mature females. However, egg production rate appears to be independent of the chl-a concentration in both cruises. Ingestion rates of female C. euxinus ranged in between 2.08 - 40.54 ng chl-a female”day“ in October and in between 6.68 - 64.93 ng chl-a female”day“ in May. There was a positive correlation observed between ingestion rate and inchl-a concentration. However, there was no statistically significant relationship between egg production rate and ingestion rates. Reproductive growth rates of female C. euxinus were found to be negatively correlated to its dry weight. The mean growth rate was 0.01 d”1 in October and 0.03 d"1 in May. These results are much lower than previously recorded growth rates of broadcast-spawner copepods estimated under food saturation. This comparison may suggest that the present study was conducted under conditions of limiting resources.