Mimarlık eleştirisi üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 129474
  2. Yazar: TOLGA SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik, Eleştiri, Anlam, Çok-anlamlılık iv, Critics, Criticism, Meaning. Polysemi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Bu çalışmada, mimarlığın geçmişe ve geleceğe yönelik değerlendirilmesini sağlayan eleştirinin sanatsal, bilimsel ve yapısal özelliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. İkinci bölüm; eleştiri kavramına, özelliklerine ve amaçlarının yanı sıra. mimarlık eleştirisine ışık tutan edebiyat eleştirisine ayrılmıştır. Üçüncü bölümde; mimarlık eleştirisinin mimarlıktaki yeri ve tarihi hakkında bilgi verirken, mimarlık eleştirisinin temellerini oluşturan bilimlerden bahsedilmiştir. Mimarlık eleştirisiyle ilgilenenlerin bu bilimler hakkında ön bilgiye sahip olmaları istenmiştir. Yorumbilim, (hermeneutik, hermetik) estetik, dilbilim, göstergebilim tez kapsamındaki bilimlerdir. Bunların yanında eleştirmen, eleştiri metni, eleştiri süreci, mimarinin yorumları, mimarlık eleştirisinde kullanılan metodlar ve eleştirel metinlerde karşılaştığımız mimari kavramların başlıcaları incelenmiştir. Dördüncü bölümde; mimarlık eleştirisinin, eleştirmek edimini gerçekleştirirken kullandığı araçlar olan, mimarlık bilgisi, mimari değerlendirme ve mimari analizin özelliklerinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde; mimarlık eleştirisinde bulunması gereken özün varlığı ortaya konmak istenmiş; buna bağlı olarak anlam kavramı üzerinde durulmuştur. Düz ve yan anlamlardan bahsedilmiş, mimari ürünün içinde bulunduğu çok anlamlılık ve bunun sonucunda oluşan aşırı ve eksik okumaların etkileri üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde; tez sonuçlan ve konu hakkındaki düşünceler tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it is aimed to put out the artistic, scientific, and structural characteristics of criticism which provides analysing the past and the future of architecture. In the second chapter, besides the criticism concept and the characteristics of criticism; criticism of literature is also discussed. The third chapter is informing the situation and history of criticism in architecture while examining the sciences in which the architectural criticsm is established. It is aimed to give pre-knowledge about these sciences to whom interested in architectural criticism. Hermeneutic, esthetics, linguistic and semiology are the sciences that take part in this thesis. Besides these, critic, critical writing, critical process, architectural interpretation, architectural critical methods and architectural concepts in critical writings are also examined in this chapter. In the fourth chapter, the means of architectural criticism during the critical action such as architectural knowledge, architectural analysis and architectural evaluation are stated. The fifth chapter is about the existence of the essential that has to be found in the architectural products. According to this,“meaning”concept is mentioned. The polysemi state in which the architectural products exist, the effects of over-reading and misreading that are formed during the interpretation, and also denotation and connatation are discussed. The sixth chapter discusses the results and the ideas about the subject.