Şevki Vanlı'nın mimarlığı üzerine monografik bir inceleme
Monographic research on the architecture of Şevki Vanlı
- Tez No: 66952
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KANDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Monografi Yöntemi, Tasarım Dili VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Türkiye mimarlık ortamında tasarım düşüncesi ile ve buna bağlı uygulamaları ile etkileri hissedilen mimarlardan biride Şevki Vanlı' dır. Vanlı; mimari tasarımı kadar, girişimciliği, vakıf yöneticiliği, yazarlığı ve mimari eleştiri ile de ilgi çekicidir. Şevki Vanlı'nın mimari çalışmalarını ve tasarım üslubunu incelemeyi amaçladığımız bu tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmıdır. Burada, Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlık ortamı hakkında genel bilgiler verilmiş, tez konusu ve amacı belirlenmiş, araştırmada kullanılan monografik yöntem tanıtılmıştır. İkinci bölümde; yapılan çalışmalar, konu ve alan sınırlaması ile seçilen projelerin tek tek analizleri, hazırlanan tablolar yardımı ile yapılmıştır. Üçüncü bölüm; analiz sonucunda elde edilen bulgular açıklanmıştır. Dördüncü bölüm irdelemeye ve tartışmaya ayrılmıştır. Beşinci bölüm de sonuçlar verilmektedir. Altıncı ve son bölümde ise önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MONOGRAPHIC RESEARCH ON THE ARCHITECTURE OF ŞEVKİ VANLI Şevki Vanlı, who is one of the most popular architects in Türkiye, with his design thought and design point of view dependency applications. Furthermore his enterprising, management and author characters are also one of the investigation subject individually. Architectural studies and design characteristics of Şevki VANLI is investigated in this thesis which is composed of six chapters. Introduction part of this study which is the first chapter, general information about the Türkiye Republican period of architectural developments are given. Than, the reason of selection of this thesis subject and used monographic method is explained. In the second chapter, the light of all done studies, subject and area restrictions are determined with analysing whole projects individually by means of prepared tables. Obtained results at the end of analysis are introduced in the third chapter. The fourth chapter explains analysis methods and conclusion of results obtained. The result section which is the fifth chapter, design language of Şevki VANLI which is the main concept taken in hand and performed study is explained. The sixth and last chapter some suggestions about the subject is introduced. Key Words :Monographic Method, Design Languages VII