Ekolojik mimarlık kapsamında konut tasarımlarının incelenmesi
  1. Tez No: 129475
  2. Yazar: NİHAN DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ekolojik mimari, konut, çevre, yenilenebilir enerji, kaynaklar, ecologic architecture, house, environment, renewable energy, resources vni
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Binalarda kullanılan kaynak ve enerjinin çevrede yarattığı küresel sorunlar hızla artmaktadır. Yaşanan süreci tersine dönüştürmek için, mimaride; doğal çevre, toplum ve yapay çevrenin sağlıklı bileşkesini oluşturmak gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle ekolojik bilincin gelişmesi, bu alanda yapılacak uygulamaların teşvik edilmesi ve mimari uygulamaların ekolojik ilkeler doğrultusunda şekillenmesi sağlanmalıdır. Bu çalışma kapsamında, teknolojik gelişmelerin paralelinde oluşan, çevresel sorunların çözümünde ekolojik konut tasarımının etkileri incelenmektedir. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve sınırlan belirlenmektedir. İkinci bölümde konuyla ilgili kavramlar ve tanımların ışığında çevre ve insan ilişkilerinin mimaride ve diğer bilim dallarında ele almışı değerlendirilmektedir. Sürdürülebilirlik bağlamında nüfus, çevre ve kaynakların denge içerisinde olmasının önemi vurgulanmaktadır. Üçüncü bölümde, yenilenebilir enerji kaynaklan esas alınarak geliştirilen sistemler incelenmektedir. Mimari tasarımda güneş, rüzgar, su, jeotermal gibi tükenmeyen, temiz kaynakların kullanım yöntemleri açıklanarak, konuyla ilgili bilgiler ve örnekler sunulmaktadır. Dördüncü bölümde ekolojik mimarlık ilkeleri tanımlanmaktadır. Konutun; arazi verileri, iklimsel veriler ve doğal çevre örtüsü ile yerleşim kriterlerine uyum sağlaması gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Mimarlığın ana öğeleri; form, fonksiyon ve konstrüksiyon kavramları, ekolojik mimarlığın tasarım kriterleri doğrultusunda ele alınmaktadır. Bina formu, mekan organizasyonu ve bina kabuğu bu çerçevede incelenmektedir. Son bölümde dünyada ekolojik mimarlık kapsamında yapılan konut çalışmaları değerlendirilmektedir. Bu kapsamda seçilen örneklerin yerleşim ve tasarım kriterlerine uygunluğu tartışılmaktadır. Günümüzde yapılan ekolojik mimarlık uygulamaları doğrultusunda, konut üretiminde benzer çalışmaların yaygınlaşması gerektiği belirtilmektedir. Tezin genel değerlendirilmesi ise sonuç bölümünde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The global environmental problems which are created by the sources and energy used in buildings have been rapidly increasing. In order to divert the prevailing process the opposite way, it is necessary to create a healthy composition of natural environment, society and the artificial environment in architecture. Regarding this aim, it is essential to procure the development of ecologic conscious first of all, encouragement of the applications to be done in this field and the forming of architectural applications in accordance with the principles. Within this study, the effects of ecologic house design, in order to find a solution for environmental problems, which have occured parallel with technologic developments, are observed. In the introduction section, the aim, scope and limits of the study is designated. In the second part, the man and environment relation in architecture and other sciences is observed under the light of related concepts and definitions. The importance of the balance of population, environment and resources is emphasized in terms of sustainability. In the third part, the systems based on renewable energy sources are examined. Information on the subject and illustrations are given through explanations regarding the usage methods of infinite and clean sources like the sun, wind, water and geotermal sources in architectural design. In the fourth section, ecologic architecture principles are defined. The necessity for the compatibility of the house with land and climate data together with natural vegetation and settlement criteria is discussed. The main components of architecture, the concepts of form, function and construction are studies in accordance with the ecologic architecture design criteria. The form of the building, plan organization and the building cover are examined within this frame. In the last section, the house works realized within the concept of ecologic architecture in the world are evaluated. The amicableness of the selected illustrations regarding the subject with settlement and design criteria are discussed. It is stated that it is a necessity that similar studies should become widespread in house production, in accordance with today's ecologic architecture applications. The general assessment of the thesis is realized in the final section.