Yoğuşmalı kazanların Türkiye'deki iklim bölgelerine ve ısıtma sistemlerine göre analizi
  1. Tez No: 129476
  2. Yazar: SEDAT AKARYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğuşmalı kazanlar, alt ve üst ısıl değer, doğal gaz, enerji kazanım sistemleri, bin metodu
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yüksek verimli ve enerji kayıplarını azaltan yoğuşmalı kazanlar tanıtılmış ve ekonomiklikleri incelenmiştir. Yoğuşmalı kazanlar klasik yer tipi kazanlarla karşı 1 aştırıl mı ştır. Yoğuşmalı kazanlarda en çok kullanılan yakıt olan doğal gaz anlatılmıştır. Alt ve üst ısıl değer kavramlarından bahsedilmiş, yoğuşma olayı anlatılmıştır. Sıcaklık aralıkları yöntemi ve bin metodu anlatılmış, bu metod kullanılarak Türkiye' nin değişik iklimlerindeki ısı kayıpları aynı olan evlerde, değişik ısıtma sistemlerinde oluşan enerji kazanım değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The high efficiency fuel saving condensing boilers are introduced and the feasibility of the condensing boilers is investigated. The condensing boilers are compared to the classic boilers. The natural gas which is the heighest used fuel in condensing boilers are introduced. The high and low heating values of different type of fuels and the condensing incident is introduced. The bin method is introduced and the energy saving value of sample houses with same amounts of heat losses in different climates and with different heating systems are calculated by using the bin method. Keywords : Condensing boilers,high and low heating values, natural gas, energy saving systems, the bin method XI