Seramik malzemelerin jel-döküm yöntemiyle hazırlanması ve bazı özelliklerinin incelenmesi
Production of ceramics by gelcasting method and examination of some properties
- Tez No: 129506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAŞGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jel-döküm, polietilen glikol bileşikleri, DSC, mekaniksel özellikler VI, Gelcasting, polyethylene glycol compounts, DSC, mechanical properties vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimyasal Teknolojiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET SERAMİK MALZEMELERİN JEL-DÖKÜM YÖNTEMİYLE HAZIRLANMASI VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu tez çalışmasında jel-döküm yöntemi ile alumina (AI2O3) çamurlarının şekillendirilmesi amacı ile akrilamid ve her iki ucunda çifte bağ içeren polietilen glikol bileşikleri kullanılmıştır. Mukayese amacı ile karşıt bağlama vasıtası olarak N,N'- metilen bisakrilamidin kullanıldığı ve sadece akrilamid ile hazırlanan seramik çamurlarından da döküm yapılmıştır. Polietilen glikol bileşiği olarak, polietilen glikol (400) diakrilat [PEG(400)DA] ve polietilen glikol (600) dimetakrilat [PEG(600)DMA] kullanılmıştır. Yukarıda bahsedilen üç monomer, aluminanın % 2-1 0'u oranlarında ayrı ayrı kullanılarak hazırlanan seramik çamurlarından yapılan döküm neticesinde elde edilen ham ürünlerin mekanik testleri sonucunda, sadece akrilamidin kullanıldığı ürünlerin kırılma dayanımları akrilamid miktarına bağlı olarak 20-40 MPa olup, oldukça dayanıklı ve sert ürünler vermiştir. Diğer monomerlerin kullanıldığı ürünlerde ise bu değer monomer oranına bağlı olarak önemli bir değişim göstermeksizin 0,5-1,5 MPa civarında kalmıştır. Akrilamid ile birlikte, kopolimer içerisinde diğer komonomerin ağırlıkça oranı %3,5-90 olacak şekilde ve toplam monomerin aluminaya oranı %4 olacak şekilde hazırlanan çamurlardan elde edilen ham ürünlerin kırılma dayanımları ise, kopolimerdeki akrilamid oranınındaki artışa paralel olarak artış göstermiştir. Bu ürünlerin kırılma dayanımları 1-16 MPa arasındadır. Seramik çamurunun hazırlanmasında monomer/monomerler kullanılarak, sulu ortamda hazırlanan kopolimerlerin karakterizasyonu amacı ile FTIR spektrumları ve DSC analizleri gerçekleştirilmiş olup, bu kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıklarının, sadece akrilamid ile hazırlanan polimerde 195 °C iken, diğer komonomerlerin yapıya girmesi ile belirgin bir şekilde düştüğü belirlenmiştir. Ham seramik döküm parçalarında yapılan TG analizinde ise polietilen glikol esaslı monomerlerin polimer yapıya girmesi ile bozunma sıcaklıklarının da düştüğü görülmüştür. Ayrıca ham seramik döküm parçalarının işlenebilirlik özelliklerinin, polietilen glikol esaslı monomerlerin kopolimer yapısına girmesi ile iyileştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PRODUCTION OF CERAMICS BY GELCASTING METHOD AND EXAMINATION OF SOME PROPERTD2S In this study, acrylamide and polyethylene glycol compounds having double bonds at both sides were used to gelcast alumina (AI2O3) slips. Alumina slips were also cast by using only the acrylamide with N-methylene bisacrilamidine as the cross-linking agent for comparison purposes. Polyethylene glycol compounts used were polyethylene glycol (400) diacrylate [PEG(400)DA] and polyethylene glycol (600) dimetacrylate [PEG(600)DMA3. Each sample prepared by using the aforementioned three monomers (2-10 % of alumina) was tested mechanically. The fracture strength of samples prepared by using only the acrylamide varied between 20-40 MPa depending upon the acrylamide amount; these samples were the strongest ones. The fracture strength values were between 0,5- 1,5 MPa for the other samples prepared by using the other monomers and these values did not change noticeably as the monomer ratio varied. The fracture strength values increased as the acrylamide amount in the co-polymer increased for the samples prepared with 3,5-90 % (by weight) co-monomer within the co-polymer together with acrylamide. The ratio of total monomer to alumina was 4 %. The fracture values obtained were between 1-16 MPa for these samples. FTIR and DSC analyses were carried out for the characterisation of copolymers prepared by using monomer/monomers. It was seen that the glass transition temperature of the copolymers decreased as the other co-monomers were added into the structure while it was 195 °C for the structure prepared by using only the acrylamide. TG analyses revealed that the degradation temperature of the structure decreased when the structure included polyethylene glycol monomers. On the other hand, it was observed that the machinability of ceramic green samples increased as the polyethylene glycol monomers were added into the gel structure.