Şanlıurfa ilinde oto tamir atölyesinde çalışan çıraklarda saç ve kan kurşun düzeyleri ve hematolojik değerler üzerine etkileri
- Tez No: 129567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KÖSECİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, çocuk, zehirlenme VII, lead, child, intoxication VIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmada Şanlıurfa'da oto tamir atölyelerinde çalışan çocuklarda kan ve saç kurşun düzeyleri ile kurşunun hematolojik değerler üzerine etkilerim araştırıldı. Çalışmaya Mayıs-Eylül 2003 tarihleri arasında oto tamir atölyelerinde çalışan yaşlan 11-17 arasında olan 60 erkek çocuk, kontrol grubuna aynı yaş grubunda olan 40 sağlıklı erkek çocuk alındı. Çocuklarda kan ve saç kurşun düzeyi, Hb, Hct, MCV, reticülosit ve demir düzeyleri ölçüldü. Kan ve saç kurşun düzeyleri grafit firınlı atomik absorbsiyon spektrometri yöntemiyle ölçüldü. Çalışma grubundaki çocukların yaş ortalamaları 14.9 ± 2.0 yıl kontrol grubunda çocukların ise 14.0 ± 2.0 yıl idi. Ortalama kan kurşun düzeyleri çalışma grubunda 27.8±20.0 ug/dl iken kontrol grubunda 18.1 ± 1 1.0 ug/dl olarak bulundu. Çalışma grubundaki olguların % 90'ında, kontrol grubundaki olguların ise % 70'inde kan kurşun düzeyi 10 ug/dPnin üzerinde olduğu tespit edildi. Ortalama saç kurşun düzeyleri çalışma grubunda 0.38 ± 0.6 ug/g iken kontrol grubunda 0.19 ± 0.2 ug/g olarak bulundu. Çocukların hiçbirinde anemi saptanmadı. Çalışma grubunda kan kurşun düzeyleri ile saç kurşun düzeyleri, demografik özelikler ve hematolojik parametreler arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Hem çalışma grubumuzda hemde kontrol grubumuzda ortalama kan kurşun düzeyleri Dünya Sağlık örgütü tarafindan asemptomatik intoksikasyon sınırı kabul edilen 10 ug/dTnin üzerinde olduğu bulunmuştur. Bu bulgular bölgemizde kurşun zehirlenmesinin önemli boyutta olduğunu göstermektedir. Kurşun zehirlenmesini önlemek için öncelikle kurşun zehirlenmesine neden olan kaynaklar saptanmalı ve kurşun üretimi ve kullanımıyla ilgili kısıtlamalar getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY To investigate the concentration of lead in blood and hair, and the effect of lead in the haematological values of child workers in car repair shops in Şanlıurfa. The study, took place during May 2003 and September 2003, was performed on 60 child workers, aged 1 1-17 and male gender, from different auto repair shops in Sanliurfa district. In addition, the control group includes 40 healthy boys, aged 11-17 years. All children were measured with respect to the concentration of lead in blood and hair, and hematocrite, hemoglobine, mean corpuscular volumes, reticulocyte and iron levels. The concentration of lead was measured based on graphite furnace atomic absorption spectrometry technique. The mean ages of the study and control groups were 14.9 ± 2.0 years and 14.0 ± 2.0 years, respectively. The mean blood lead levels of the study and control groups were 27.8±20.0 ug/dl and 18.1 ± 11.0 ug/dl, respectively. The blood lead concentration in 90% of the study group and 70% of the control group was higher than 10 ug/dl. The mean hair lead levels of the study and control groups were 0.38 ± 0.6 ug/g and 0.19 ± 0.2 ug/g, respectively. Anemia was not observed in both of the groups. Furthermore, there was no correlation between the demographic characteristics and haematological parameters with blood and hair lead levels in the study group. Unfortunately, the mean blood lead levels of the study and control groups were profoundly higher than the World health organization's standardized asemptomatic intoxication rate of 10 ug/dL This shows the significance of lead intoxication in our region. In order to resolve this vital problem, the lead sources in the region should be detected, and lead production and its use should be strictly regulated by law.