Akut astım atağı ile başvuran çocuklarda chlamydia pneumoniae seroprevalansı
- Tez No: 129597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL REİSLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut astım atağı, Chlamydia pneumoniae, çocuk, klaritromisin 50
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
6. ÖZET Akut astım atağı ile başvuran çocuklarda Chlamydia pneumoniae seroprevelansı Akut solunum yolu enfeksiyonları astımlı çocuk hastalarda akut astım atağım tetikleyebilir. Birçok çalışmada viral enfeksiyonlarla akut astım ataklarının uyarıldığı gösterilmiştir. Bakteriyel enfeksiyonlar daha az dikkati çekmekle beraber son zamanlarda özellikle Chlamydia pneumoniae olası etken olarak bildirilmektedir. Çocuklardaki akut astım ataklarında C. pneumoniae enfeksiyonu seroprevalansını ve klaritromisin tedavisinin etkisini araştırmak üzere 25 akut astım ataklı çocuk çalışmaya alındı. Kontrol grubu son üç ay içinde solunum yolu enfeksiyonu geçirmemiş, kendisinde ve ailesinde astım ve atopi hikayesi olmayan 25 yaş-cinsiyet uyumlu çocuktan oluşturuldu. C. pneumoniae spesifik IgG ve IgA antikorlarını saptamak için astımlı hastalardan akut atak anında ve atak sonrası 4. ve 12. haftalarda, kontrol grubundan ise tek serum örneği alındı. Astımlı hastaların hepsine uygun akut atak tedavisine ek olarak klaritromisin 15 mg/kg/gün 10 gün süreyle verildi. C. pneumoniae spesifik IgG ve IgA seroprevalansı her iki grupta benzerdi (P>0.05). Astımlı grup tedavi sonrası 12 haftalık dönemde kendi içinde değerlendirildiğinde C. pneumoniae spesifik IgG antikor indeks değerinin giderek düşüş gösterdiği (PO.05) saptandı. Sonuçlarımız C. pneumoniae enfeksiyonunun akut astım atağım ortaya çıkarmada önemli bir etken olmadığını, bununla birlikte klaritromisin tedavisi ile antikor titrelerinin anlamlı derecede düştüğünü göstermiştir. Uygun astım tedavisine rağmen kronik astım semptomlarının devam etttiği astımlı çocuklarda klaritromisin tedavisinin gözönünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Seroprevalance of Chlamydiae pneumoniae in children with acute asthma exacerbation Respiratory infections can precipitate the acute exacerbations in many asthmatic children. In several studies, it is demonstrated that viral infections may provoke asthma exacerbations. Although bacterial infections seems to be less important, especially Chlamydia pneumoniae has been recently reported as a possible cause of asthma exacerbations. In order to evaluate the role of C. pneumoniae infections in acute exacerbations of asthma in children and effects of clarithromycin therapy, 25 children with acute asthma exacerbation were enrolled in the study. Twenty-five sex and age matched children without any history of respiratory tract infection in last three months and atopy served as control group. Serum samples for the determination of C. pneumoniae spesific IgG and IgA antibody leves of C. pneumoniae were taken on admission with acute exacerbation and 4th and 12th weeks after exacerbation in asthmatic children. One serum sample was collected from controls. Appropriate acute exacerbation therapy and clarithromycin 15 mg/kg body weight/day for 10 days were given all asthmatic children. The prevalance of C. pneumoniae spesific IgG and IgA was similar in asthmatic children during acute exacerbation, at 4th and 12th weeks after exacerbation and in controls (P>0.05). When C.