Postmenapozal kadınlarda kemik minarel yoğunluğu ile vücüt kitle indeksinin karşılaştırılması
Comparison of bone mineral density and body mass index in postmenapausal women
  1. Tez No: 129598
  2. Yazar: ÖZLEN KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. SAVAŞ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut Kitle İndeksi, Kemik Mineral: Yoğunluğu. 33, Body Mass Index, Bone Mineral Density. 34
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
7-ÖZET Bu çalışmanın amacı postmenapozal kadınlarda, kemik mineral yoğunluğu ile vücut kitle indeksi arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesiydi. Bu nedenle Diyarbakır Bilim Tıp Merkezine kemik dansitometresi çektirmek üzere başvuran 180 postmenapozal kadın çalışmaya dahil edildi. Kemik mineral yoğunlukları Lunar marka bir dansitometre (DEXA) ile femur proksimal ve lumbal 2-4 vertebra bölgelerinden ölçüldü. Bütün olguların yaş, kilo ve boylan da kaydedildi. En yaşlısı 70, en genci ise 45 olan olguların yaş ortalaması ve standart sapması 57,95 ± 6,38 bulundu. En uzun boylusu 176 cm, en kısası 150 cm olup boy ortalaması ve standart sapması 159,60 ± 3,59 bulundu. En şişmanı 98 kg, en zayıfı 48 kg olup kilo ortalaması ve standart sapması 71,86 ± 10,91 bulundu. Tüm olguların vücut kitle indeksleri hesaplandı. En düşük vücut kitle indeksi 19,58 olup en yüksek vücut kitle indeksi 39,83 bulundu. Ortalama vücut kitle indeksi ve standart sapması ise 28,28 ±4,04 bulundu. Çalışma sonucunda vücut kitle indeksi ile femur bölgesinde ve L2- L4 bölgesinde kemik mineral yoğunluğu arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Yaş dekadlan ile kemik mineral yoğunluğu arasında tüm bölgelerde ters yönlü anlamlı bir ilişki görüldü. Aynı zamanda yaş dekadlan ile vücut kitle indeksi arasında da ters yönlü anlamlı bir ilişki görüldü.
Özet (Çeviri)
8- SUMMARY The aim of this study was to determine whether there is any relationship between bone mineral density and body mass index. For this reason, 180 women who refered to Diyarbakır Bilim Medicine Center for measuring bone mineral density, were taken into the study. BMD was assesed by DEXA (Lunar) from prorr imal of femur and L2-L4 zones. In addition, age, weight and height of all cases were reported. The oldest case was 70 years old, the youngest one was 45 years old and the average age of cases was 57,95 ± 6,38. The heighst one was 176 cm and the shortest was 150 cm. The average height was 159,60 ± 3,59. The fattest one was 98 kg and the thinnest was 48 kg. The average weight was 71,86 ± 10,91. Body mass indexes were calculated for all cases. The lowest body mass index calculated was 19,58 and the largest body mass index was 39,83. The average body mass index and standard deviation was 28,28 ± 4,04. At the end of the study, a significant relation was found between body mass index and bone mineral density at femur and L2-L4 areas. Between age decades and bone mineral density in all areas, a significant reverse correlation was found. Also a significant reverse correlation was found between age decades and body mass index too.