EMR pozitif anne bebeklerinde CRP pozitifliği ile yüzeyel kültür pozitifliği arasındaki ilişki
The relation between the pozitivity of C-reactive protein and the pozitivity of body surface cultures in newborns of mother's with premature rupture of membranes
  1. Tez No: 129612
  2. Yazar: RUKİYE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: C Reaktif Protein, Erken Membran Rüptürü, Neonatal İnfeksiyonlar, Yüzeyel Kültürler, CRP, EMR, Neonatal infections, Body surface cultures
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET Hamilelik sırasında fetusu patojenlerin invazyonuna karşı koruyan önemli bariyer olan fetal membranlann erken rüptürü yenidoğan infeksiyonları için risk faktörüdür. Erken Membran Rüptürü ile yenidoğan bakteriyel kontaminasyonu ve yenidoğan infeksiyonları ile ilişkisini araştırmak amacıyla 40 erken membran rüptürlü anneden doğan bebek ve kontrol grubu olarak da 20 intakt membranlı anneden doğan bebek çalışmaya alındı. Tüm bebeklerin doğumdan sonraki ilk 12 saat içinde doğum ağırlığı, CRP değerleri bakıldı. Doğumdan sonraki ilk 6 saat içinde bebekten boğaz, göbek, dış kulak yolu ve anneden vajen kültürü alındı. Tedavide gecikmeler prognozu kötü yönde etkilediği için, teşhisin mümkün olduğu kadar erken konması ve mikroorganizmanın erken tayin edilmesi önemlidir. Biz bu amaçla vücut sıvı kültürlerinden önce üretilebilen, yüzeyel vücut kültürlerinin ve CRP değerinin sepsisin erken teşhisindeki önemini inceledik. Ancak çalışmamız neticesinde CRP pozitifliği ile yüzeyel kültür pozitifliği arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç olarak; bu çalışma ile erken membran rüptürlü yenidoğanlardan alınan yüzeyel kültürler ile, sadece mikroorganizma kolonizasyonunun gösterilebileceği, sepsis etyoloj isini belirlemede sınırlı bir değeri olduğu, hiçbir anatomik sahanın yeterince birbirine üstünlük sağlamadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Premature rupture of membranes (PROM) is an important risk factor for neonatal infections, because the fetal membranes protect the fetus against to bacterial invasion, by acting as a physical barier during the pregnancy. The present study included 40 infants with PROM history and 20 infants as controlls without PROM history was conducted to invastigate the effects of PROM on bacterial contamination of neonates and neonatal infections. The weights and C- reactive protein (CRP) values of all infants were measured in the first 12 hours of life. The cultures sampled from umblicus, pharinks and external ear tract of the infants and vaginal cultures of the mothers were incubated in first 6 hours after the labor. Delaying in treatment deteriorates the prognosis of neonatal sepsis, therefore the diagnosis and microbial identi fication in the early course of the disease is very important. So, we investigated the diagnostic values of CRP and cultures sampled from body surfaces. We suppoused that the cultures sampled from body surfaces may have a supporiority than that of sampled from body fluids such as blood or urine, to help in early microbial identification in neonatal sepsis. However we found no correlation between the pozitivity of CRP and the pozitivity of body surface cultures. In conclusion, the results of body surface cultures in neonates with PROM history just expressed neonatal bacterial colonization with a limmited diagnostic value in neonatal sepsis. None of the anatomic regions to sample cultures had a supperiority reqording to the diagnostic values.