Van bölgesi süt çocuklarında respiratuvar sinsisyal virüs prevalansı ve epidemiyolojik özellikleri
  1. Tez No: 129633
  2. Yazar: CİHANGİR AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KIRIMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Respiratuvar Sinsisyal Virus, Süt çocuğu, Respiratory syncytial virus, Infant
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada Van bölgesinde akut alt solunum yolu enfeksiyonu semptom ve bulguları ile başvuran süt çocuklarında Respiratuvar sinsisyal virus (RSV) enfeksiyonu sıklığı ve epidemiyolojik özelliklerinin araştırılması amaçlandı. Ocak 2001- Mart 2002 tarihleri arasında akut alt solunum yolu enfeksiyonu semptom ve bulguları ile getirilen ve yaşlan 1-12 ay arasında değişen 53 süt çocuğu çalışmaya alındı. Hastaların tümünden nazal yıkantı ile elde edilen örneklerden TESTPACK RSV metodu kullanılarak RSV antijeni araştırıldı. RSV antijen pozitifliği 53 hastanın 23 'ünde (%43,4) saptandı. RSV testi pozitif ve negatif hastaların hastaneye yatış oranlan benzer olmasına rağmen, hastanede kalış süresi RSV pozitif vakalarda anlamlı olarak düşük bulundu (sırasıyla 3,11 ± 1,94 gün ve 6,05 ± 4,27 gün, p=0.011). Antibiyotik kullanma oram RSV pozitif grupta daha düşük olmasına rağmen anlamlı fark elde edilmedi (p>0.05), fakat antibiyotik kullanma süresi anlamlı olarak daha kısa bulundu (p=0,014). Sonuç olarak, ateş, hışıltı, solunum sıkıntısı, öksürük ve burun akıntısı gibi akut solunum semptomlarıyla başvuran süt çocuklarında bölgemizdeki RSV sıklığı %43,4 olarak tespit edilmişken, basit bir yöntem olan RSV TESTPACK' in kullanımı oldukça pratik ve faydalı bulunmuştur. Bu sayede hastaların hastanede kalış süreleri ve gereksiz antibiyotik kullanımı azaltılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to study the prevalence and epidemiology of Respiratory syncytial virus (RSV) infection in infants admitted with acute complaints of lower respiratory tract infection in Van region. Fifty-three infants whose ages were 1 to 12 months and who were brought with acute symptoms and signs of lower respiratory tract infection, were included in the study between January 2001 to March 2002. Nasopharyngeal washes of all cases were investigated for RSV antigen by using TESTPACK RSV method. Positive test for RSV was detected in 23 of 53 patients (%43,4). Although hospitalization rates were similiar in both groups, the duration of hospitalization was significantly lower in patients with RSV test positive than other patients (3,1 1 ± 1,94 day and 6,05 ± 4,27 day, respectively, p=0.011). Although it was found that antibiotic use was lower in RSV positive group, it wasn't significant, but duration of antibiotic use was significantly shorter in RSV positive group (p=0,014). In conclusion, it was found that RSV prevalence was 43,4% in our region in the patients with complaints of fever, wheezing, respiratory distress, cough and nasal discharge and it is very practical and valuable using RSV TESTPACK in infants suffering low respiratory tract symptoms. In this way, duration of hospitalization and waste antibiotic use will able to be improved.